צילום: דוברות הכנסת- שמוליק גרוסמן

גמזו: "תוך מספר ימים נקצר את הבידוד ל-12 ימים – אחרי בדיקה שתבוצע ביום העשירי"

פרויקטור הקורונה אמר כי "המנוע של המגפה זה הילדים, חשוב להמתין עם פתיחת בתי הספר. השלב הבא בהקלות - כשהממוצע השבועי של הנדבקים יעמוד על אלף". גמזו הזהיר מירידה בכמות הבדיקות: "יש מקומות עם תחלואה חבויה, אם נשחרר - היא עלולה להתפשט"

ממונה הקורונה, פרופ' רוני גמזו, אמר הבוקר (שני) בפני וועדת העבודה, הרווחה והבריאות, כי משרד הבריאות יקצר את משך הבידוד לאזרחים שבאו במגע עם חולי קורונה מאומתים. "תוך מספר ימים נקצר את הבידוד ל-12 ימים, על ידי בדיקה שתבוצע אחרי 10 ימים", אמר גמזו, שדיבר בפני הוועדה ברקע המשבר הכלכלי ומצוקת בעלי העסקים.

גמזו מקיים הבוקר סקירה לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת: "כרגע אנחנו במקדם הדבקה של 0.6. בזמן סגר שני עם אוכלוסייה עייפה, להגיע למקדם הדבקה כזה זו תעודת כבוד לכל החברות במדינת ישראל. עם כל הקושי הציבור לקח את הנושא ברצינות, האזרחים שלנו אחראים, הם שיתפו פעולה והאמון שלהם בהחלטות היה גבוה".

עוד הוסיף כי "המנוע של המגיפה זה נערים וצעירים ששיעור התחלואה הסימפטומטית הקשה שלהם הוא נמוך. הם נדבקים, נושאים, לרוב לא חולים ודוחפים קדימה את ההדבקה לגילאים המבוגרים יותר. שם שיעור המחלות, והאשפוז הוא הגבוה וגם גורם כמובן למקרים של מוות וקשיים במערכת האשפוז. אין סכר שיכול לעמוד בפני הזרם הזה ולכן החשיבות במניעת ההדבקות באוכלוסיה הזו, יש להמתין עם פתיחת מערכות חינוך- יסודי, תיכון ולעשות זאת בזהירות, כי בסוף אותם ילדים ונערים נמצאים באינטראקציה עם המבוגרים והקשישים, גם אם היא נמוכה".

הפרויקטור הדגיש כי יש צורך שהאזרחים יוסיפו ללכת להיבדק. "ככל שהתחלואה יורדת הרצון להיבדק יורד", אמר, "אני צריך קמפיינים לבדיקות, אם הייתי יכול הייתי עושה בדיקה לכל אזרחי ישראל ככה הייתי מאתר את הא-סימפטומטיים". הוא הזהיר כי בהיעדר בדיקות, ייתכן שישנם כיסי תחלואה שלא נוטרו. "יש מקומות במדינת ישראל שעדיין ב-15%בדיקות. זה אומר שיש שם תחלואה חבויה. ברגע שאני משחרר את השסתום – נפרצים שם גרעיני תחלואה".

פרופ' גמז הוסיף כי "ב-15 ביולי היינו סביב ה-1,500-1,700 מאומתים ליום. היינו במצב יציב ובשליטה. היו לנו כ-300 חולים קשים והמערכת הייתה יציבה. אפילו עשינו פה ושם הקלות, ראינו שזה בטוח ובכל שלב חיפשנו את הדרך לחזור לשגרת החיים. אנחנו רואים שהעלייה בתחלואה היא סביב 1 בספטמבר".

פרופ' גמזו הציג בכנסת עדכון ממתווה הרמזור לפיו בישראל יש כעת 5 ערים אדומות 19 ערים כתומות ו-1,137 מוגדרות ירוקות. בשיא המגפה בישראל היו בישראל 1,140 ערים אדומות. "גם אם זה עולה הרבה – תדגמו יותר, לא רק על פי תסמינים ובמיוחד בערים האדומות והכתומות. יש 70 אלף בדיקות ליום ואני רוצה להשתמש בכולם כל הזמן. אם אני לא משתמש בכולם – זה אומר שיש 'חוליות מודיעין' שאני משאיר בצד".

לדבריו, "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה וללא אגו – כולנו ביחד עם משרד הבריאות, פיקוד העורף, בתי החולים וקבינט המומחים שיש לי וכן גופים נוספים בכל רגע נתון. ישראל הצליחה להתמודד עם משק שכולו פתוח וחיפשנו את הדרך לחזור לשגרת החיים אפילו בתחום התרבות. הבנו שהניהול צריך להיות דיפרנציאלי מכיוון שהיו מוקדים יותר מורכבים וכך, בשיתוף פיקוד העורף והרשויות המקומיות בנינו את שיטת הרמזור".

יו"ר ועדת החוץ והבטחון, ח"כ צבי האוזר מברך על הודעתו של פרופ' גמזו לקיצור ימי הבידוד: "מברך את פרופ' גמזו על ההחלטה הראויה לקצר את ימי הבידוד שתחסוך מאות מיליוני ש"ח למשק ותגדיל את אמון הציבור במערכות. מדינות אחרות קיצרו, אין סיבה שישראל לא תעשה זאת. כפי שטענתי בחודשים האחרונים, יש לשקול לקצר את הבידוד ל-10 ימים בכפוף לבדיקה ביום ה-8".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו