Yonatan Sindel/Flash90

"מוטב שלא ניכנס ל-2021 בלי תקציב": בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%

נגיד בנק ישראל אמיר ירון התייחס לסוגיית התקציב לשנת 2021: "כולנו - כולל חברות הדירוג - רוצים לראות תקציב לשנת 2021 כמה שיותר מהר, וכן מתווה מסודר שלא ישאיר אותנו עם תקציב המשכי לתוך 2021. אני מניח שזה משהו שהם בוחנים ומסתכלים עליו"

נגיד בנק ישראל אמיר ירון התייחס היום (חמישי) במסיבת עיתונאים שערך למחלוקות סביב העברת תקציב המדינה, והפציר בממשלה לאשרו. לדבריו, "זמן שעובר לא חוזר, צריך לעשות מאמץ כדי שלא ניכנס לשנת 2021 ללא תקציב מאושר". כמו כן, הנגיד הזהיר כי חברות דירוג האשראי מוטרדות מעיכובו של התקציב, וטען כי הן מעוניינות לראות לפחות מתווה מסודר שמקדם אותו. עם זאת, הדגיש "המצב של ישראל טוב בהשוואה בין-לאומית".

ירון התייחס גם למספר דורשי העבודה הגדל, וסיפר כי על פי התחזית של בנק ישראל אחוז האבטלה יישאר דו ספרתי עד סוף שנת 2021, כאשר לפי התרחיש הרע ביותר אחוז האבטלה יעמוד על 16.5%. כמו כן, הנגיד הודיע כי בנק ישראל יספק לבנקים כסף בריבית שלילית של 0.1%-, תמורת התחייבות מצידם להשתמש בו אך ורק לצורך הלוואות לעסקים קטנים, בריבית פריים + 1.3%.

עוד אמר ירון: "בעוד שבחודשי הקיץ ראינו התאוששות בפעילות המשק, הרי שהסגר השני הביאו לתפנית רעה בתחזית הכלכלית, בדיונים הוצגו לוועדה המוניטרית ניתוחים על ההשפעה הצפויה של הסגר ותהליך היציאה על הפעילות הכלכלית והאינפלציה", אמר הנגיד ירון, "בתום הדיונים החליטה הוועדה להותיר את הריבית ללא שינוי ולהרחיב את רכישת האג"חים ב-35 מיליארד שקל. במהלך חודשי הקיץ נמשכה התאוששות בפעילות הכלכלית שהחלה בסוף אפריל, האינדיקטורים השונים מראים שחל שיפור בציפיות של העסקים, הפגיעה בפדיון הצטמצמה בדגש על העסקים גדולים."

"גם פעילות כרטיסי אשראי, צריכת החשמל, סקר מגמות של הלמ"ס תמכו בהערכה שהמשק מתאושש והיקף אי הפעילות של המשק הצטמצמה ב-7 אחוזים. שיעור האבטלה הרחב התייצב ל-11 אחוזים. זהו שיעור אחוז נמוך יחסית, אבל הוא רחוק מלשקף מצב של משק בריא. ייצוא השירותים למעט התירות שמר על עוצמה, אך ייצור הסחורות נותר חלש".

הנגיד התייחס גם להשפעות הסגר השני על הכלכלה: "הרעה החלה במצב התחלואה והחלטת הממשלה להטלת סגר נוסף, הביאו להרעה משמעותית בפעילות הכלכלית, נכון לעכשיו מסתמן שהרעה הייתה פחות חמורה ממרץ אפריל, אך האינדיקטורים המהירים שפתחנו, כגון כרטיסי אשראי, ניידות וצרכית חשמל מציגה ירידה בפעילות הכלכלית. סגירת העסקים באה לידי ביטוי בשיעור האבטלה, הלמס מדווחת על זינוק ב-19 אחוזים. 300 אלף ישראלים חזרו למעגל האבטלה, בשלב כזה קשה לדעת מה יהיה קצב ההתאוששות של שוק העבודה. אופיו של המשבר מביא לכך ששהשפעות שלו לא אחידות. ענפי האירועים ,המסעדות, תרבות הפנאי, התיירות וכדומה. הסיכון עבור ענפים אלה גדולים במיוחד".

ביחס להשלכות של היעדר התקציב על דירוג האשראי, אמר: "כולנו – כולל חברות הדירוג – רוצים לראות תקציב לשנת 2021 כמה שיותר מהר, וכן מתווה מסודר שלא ישאיר אותנו עם תקציב המשכי לתוך 2021. אני מניח שזה משהו שהם בוחנים ומסתכלים עליו".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו