Yonatan Sindel/Flash90

מבקר המדינה: "נבדוק את ההתנהלות בנושא חיסוני הקורונה"

מתניהו אנגלמן אמר כי "חשוב לבדוק את הניהול של מבצע החיסונים, את היעילות בו הוא מתנהל, את הזמינות והמענה לאוכלוסייה ואת תפקוד הגופים השונים, הביקורת תבחן את שלבי התכנית, החל בהיערכות שבוצעה זה מכבר, דרך שלב הקליטה ועד ליישום התכנית"

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, הודיע היום (שלישי), כי במסגרת הביקורות הנערכות בנושא משבר הקורונה, משרדו יבחן את ההתנהלות בניהול נושא החיסונים – את הדברים אמר בשיחה עם שרון כידון בועידת הכלכלה IL של רשת 13.

בפתח דבריו אמר אנגלמן: "אנחנו נבדוק את נושא החיסונים לנגיף הקורונה במסגרת הביקורות שאנו מבצעים כעת בנושא משבר הקורונה, כולנו שמחים שיש חיסון, וזה אכן צעד גדול ומשמעותי לקראת יציאה מהמשבר ברמה העולמית".

הוא הוסיף: "יחד עם זאת, חשוב לבדוק את הניהול של מבצע החיסונים, את היעילות בו הוא מתנהל, את הזמינות והמענה לאוכלוסייה ואת תפקוד הגופים השונים, הביקורת תבחן את שלבי התכנית, החל בהיערכות שבוצעה זה מכבר, דרך שלב הקליטה ועד ליישום התכנית בימים אלו".
אמש בדו"ח שהוציא מבקר המדינה אנגלמן נכתב כי גם בעת התמודדות מערכת הבריאות עם התפשטות נגיף הקורונה יש להבטיח רצף שירותים רפואיים חיוניים הניתנים בקהילה, בכדי למנוע פגיעה בבריאות הציבור והידרדרות במצב הרפואי של חולים. מבקר המדינה בדק ומצא, בין היתר, כי למרות שהמועד הרצוי להתחלת מתן חיסון נגד שפעת הוא חודש ספטמבר, משרד הבריאות עדיין לא השלים היערכות למתן 3.4 מיליון החיסונים שהוזמנו. בנוסף, שירותי הרפואה מרחוק אינם זמינים ונגישים לכלל האוכלוסייה ובכלל זה לאוכלוסיות ראויות לקידום, אוכלוסיות בעלות אוריינות דיגיטלית נמוכה ומי שאין לו מחשב או טלפון חכם ואף מי שאין במקום מגוריו תשתית אינטרנט.

בחורף תשפ"א (2021/2020) צפויה, כבכל שנה, התפרצות של שפעת עונתית בו-זמנית עם מגפת הקורונה. לכן, יש להמשיך ולהפעיל רפואה ראשונית, רפואת מומחים, להמשיך במתן טיפולי שגרה לחולים כרוניים ועוד. כחלק מהפעילות השגרתית של הרפואה בקהילה ולקראת החורף, יש גם לחסן את הציבור נגד שפעת וזאת במטרה להפחית את התחלואה במחלה בכלל ואת הצורך באשפוז בעטיה בפרט. צורך זה חיוני במיוחד בעת מגפת הקורונה וזאת בכדי למנוע, או לפחות לצמצם, את התחלואה בשפעת ובכדי שלא להכביד על הצוותים הרפואיים ולא להעמיס על מחלקות האשפוז וכך לאפשר התמודדות טובה יותר של מערכת הבריאות עם מגפת הקורונה.

המועד הרצוי להתחלת מתן חיסון נגד שפעת עונתית בכל שנה הוא חודש ספטמבר. בעת סיכום ממצאי הביקורת הראשוניים, תחילת ספטמבר, עדיין לא הושלמה ההיערכות למתן 3.4 מיליון החיסונים שהוזמנו.

כדי להבטיח שאוכלוסייה רבה ככל האפשר תחוסן נגד נגיף השפעת וכי החיסונים יינתנו בזמן ובאופן בטוח, ממליץ משרד מבקר המדינה למשרד ולקופות לגבש תוכנית סדורה למתן החיסונים, שתכלול כוח אדם רפואי בהיקף שיתאים להיקף המתחסנים, לקבוע את השיקולים בקביעת הקבוצות באוכלוסייה שמומלץ לחסנן ולפרסמם, לאתר מקומות להתחסנות, להסדיר תנאים פיזיים לשמירת בטיחות המטפלים והמטופלים, לשקול לחסן בביתן אוכלוסיות בסיכון עם מחלות מורכבות, לקבוע תאריך יעד לתחילת מבצע החיסונים (קרוב ככל האפשר למועד הגעת החיסונים) ולסיומו, להבטיח שהשוהים במוסדות ובמיוחד במוסדות לקשישים יחוסנו ולגבש מסע הסברה על חשיבות ההתחסנות בפני שפעת עונתית.

נוכח השיעור הנמוך יחסית, העומד על כ- 36% ו- 47% בחורפים 2018 / 2019 ו- 2019 / 2020, של עובדי מערכת הבריאות המתחסנים כנגד שפעת מומלץ שהמשרד וקופות החולים יגבשו דרך פעולה שתשפר שיעור זה כך שהוא יגיע קרוב ככל האפשר ליעד הגבוה, של כ- 85% – 90%, שהמשרד קבע. מומלץ בעניין זה גם שיבחנו מהם הכלים שנעשה בהם שימוש במקומות אחרים בעולם, שהביאו לשיעור מתחסנים גבוה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו