ביידן ופוטין בשיחה לאחרונה. צילום: הקרמלין

חבילת סנקציות מרתיעה: ארה"ב מאיימת בסנקציות למקרה של פלישה רוסית לאוקראינה

ארה"ב מפרסמת את הסנקציות הנרחבות ע"מ להרתיע את הרוסים. כמו כן מבטיח ממשל ביידן לחמש את האוקראינים במקרה של פלישה. הסנקציות יכללו את ניתוק המוסדות הפיננסיים הגדולים ביותר ברוסיה מהכלכלה העולמית

ארצות הברית מאיימת כי היא תחמש התקוממות מזוינת נגד רוסיה אם היא תפלוש לאוקראינה – כך דווח בניו יורק טיימס, ערב השיחות שיתקיימו השבוע בין נציגים אמריקנים, אירופים ורוסים על המשבר במזרח אירופה, מהחמורים שידעה היבשת מאז תום המלחמה הקרה.

גורמים בממשל ביידן חשפו בפעם הראשונה את חבילת הסנקציות שמגבשות וושינגטון ובעלות בריתה באירופה, שלדבריהם תופעל בתוך שעות אם רוסיה תבחר לתקוף פעם נוספת את שכנתה. ארצות הברית ואירופה מקוות שהעיצומים הפוטנציאליים הללו ירתיעו את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שמצדו דורש ערבויות לכך שאוקראינה לא תצורף לנאט"ו ושהברית תצמצם את נוכחותה במזרח אירופה.

בנוסף לחימוש הכוחות האוקראיניים, יועציו של נשיא ארצות הברית אמרו לניו יורק טיימס כי הסנקציות יכללו את ניתוק המוסדות הפיננסיים הגדולים ביותר ברוסיה מהכלכלה העולמית, אמברגו על טכנולוגיה אמריקנית ההכרחית עבור תעשיות ביטחוניות וצרכניות. הדלפת צעדי הענישה הפוטנציאליים לפני השתתם היא צעד נדיר, אולם בארצות הברית מקווים להבהיר לפוטין את המחיר שתגבה ממנו מתקפה נגד אוקראינה.

מוסקבה מכחישה שיש לה כוונה כזו, חרף פריסתם של עשרות אלפי חיילים בגבולותיה של הרפובליקה הסובייטית לשעבר בחודשים האחרונים. ואולם, הקרמלין טוען שנאט"ו מציבה איום הולך וגובר על רוסיה, וכי פריסת כוחות של הברית באוקראינה היא "קו אדום" מבחינתה של מוסקבה.

בעוד שממשל ביידן אמר כי הוא מוכן לדון בכל החששות הביטחוניים של רוסיה – וברשימה הארוכה שיש לו משלו – משמעות הדרישות של מוסקבה היא פירוק המערך הביטחוני שנבנה באירופה לאחר קריסת ברית המועצות לפני 30 שנה. בראש המשלחת לשיחות שייפתחו מחר בז'נבה תעמוד תת-שר החוץ, וונדי שרמן, דיפלומטית ותיקה שניהלה את המשא ומתן על הסכם הגרעין שנחתם עם איראן ב-2015.

ביום רביעי, השיחות עם רוסיה יתקיימו בבריסל, ויתרחבו ויכללו נציגים מכל חברות נאט"ו. למחרת, נציגים אוקראיניים יצטרפו אף הם לשיחות, בפעם הראשונה, במסגרת הארגון לביטחון לשיתוף פעולה באירופה. ואולם, משום שהארגון מונה 57 מדינות חברות, המשא ומתן במסגרת לא צפוי להיות משמעותי.

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו