ענף בסכנה? מסתמן: ירידת מחירים דרסטית בענף הנדל"ן

דו"ח משרד השיכון: לאחר חמש שנים בהם נרשמו עליות ברכישת דירות, חלה השנה ירידה דרסטית ברכישת דירות > כל הפרטים

מדו"ח של משרד השיכון עולה כי הביקוש לקניית דירות נמצא בירידה, לעומת היצע הדירות שנמצא בעלייה. על פי הדו"ח, לאחר חמש שנים בהם נרשמו עליות ברכישת דירות, חלה השנה ירידה ברכישת דירות בהיקף של כ-10 אחוזים לעומת השנה האחרונה.

עוד בנושא:

[postim]

במכירת דירות חדשות נרשמה ירידה אף גדולה יותר, בשיעור של כ-16 אחוזים, היצע הדירות החדשות (דירות קבלן) עלה בכ-25 אחוזים.

עוד עולה מהדו"ח כי מחירי הדירות החדשות במונחי שכר חודשי ירדו מ-150 משכורות בממוצע לדירה ל-147, אך זה עדיין נתון גבוה לעומת שנת 2007, שבה נדרשו "רק" 124 משכורות.

על פי הדו"ח, קצב הגידול במספר משקי הבית בישראל הוא כמעט 40 אלף בשנה, ואולם בעשור הקודם הוקמו רק 30-32 אלף דירות בשנה, וכך נוצר פער של כ-70 אלף יחידות דיור בין הביקוש לבין הבנייה בפועל.

הגידול בהתחלות בנייה בין השנים 2009-2011 – 34 אלף ב-2009, 40 אלף ב-2010 ו-32 אלף ב-3 הרבעונים הראשונים של 2011 – הוביל להקטנת הפערים לכ-65 אלף יחידות דיור.

עיקר הבניה: באזור תל אביב והמרכז

משנת 2006 ועד לרבעון השלישי של 2011, כ-50 אחוזים מכלל הבנייה בישראל נעשתה במחוזות המרכז ותל אביב – למעלה מ-34 אחוזים במרכז וכ-14 אחוזים בתל אביב.

על פי הערכה במשרד השיכון המגמה תימשך בחודשים הקרובים. על פי הערכות של בכירים בענף הנדל"ן, הגורמים למגמה הם צעדי בנק ישראל להקשחת מדיניות נטילת המשכנתאות, כמו גם בצעדי האוצר, שנועדו להוריד את שיעור המשקיעים בשוק הדירות.

החשש: בועת נדל"ן

ארגון ה-OECD חושש כי יש בישראל בועת נדל"ן. בדו"ח השנתי על הכלכלה הישראלית שהוגש היום (ב') לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל סטנלי פישר, כותבים מומחי הארגון כי ביחס להתפתחויות האחרונות בענף הנדל"ן, בעקבות המחאה החברתית ויוזמות ממשלתיות להורדת המחירים, "קיים עדיין סיכון שלא יהיה ניתן להשיג נחיתה רכה ושמחירי הדירות (ופירעון ההלוואות) ביחס לשכר הדירה ולהכנסות עלולים להגיע לממדים של בועה".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו