רשתות השיווק יחלקו "רב-סל" בחינם לאזרחי ישראל

שמים סוף לשקיות החד פעמיות! רשתות השיווק יחתמו היום על חלוקת סלים רב פעמיים בחינם לאזרחי ישראל • זאת במקביל לחקיקת החוק למיגור שקיות הפלסטיק, שיעלה בכנסת כבר בפתיחת המושב הקרוב ויעצור את החלוקה הבזבזנית של השקיות החד פעמיות

נציגי רשתות השיווק יגיעו היום לקריית הממשלה בתל אביב, ויחתמו יחד עם השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, על תוכנית פעולה לחלוקת סלים רב פעמיים לציבור, שיחליפו את השקיות החד פעמיות והמזהמות. הסלים שיחולקו מסוגלים לשאת עד 15 ק"ג כל אחד וזכו לשם "רב-סל".

על פי המתווה שסוכם, הרשתות יממנו בעצמן את חלוקת הסלים לציבור, הנאמדת בכ-80 מיליון שקלים. כיום מוציאות הרשתות סכום זהה בכל שנה בגין חלוקה של שקיות חד פעמיות "בחינם" לציבור. הפסקת השימוש בשקיות יאפשר הורדה של מחירי המוצרים הנמכרים.

הצעת החוק למיגור השקיות החד פעמיות שמוביל השר פרץ עברה בוועדת השרים לחקיקה, ותעלה להצבעות בכנסת כבר עם פתיחת המושב הקרוב. בטרם תאסר החלוקה בחינם של השקיות החד פעמיות, יקבלו אזרחי ישראל מספר סלים רב פעמיים ללא תשלום. החוק החדש קובע כי יוטל היטל בסך 40 אגורות על כל שקית חד פעמית. הכספים שייגבו בגין ההיטל ישמשו, בין היתר, למימון התוכנית ולהקמת מנגנון סיוע ליצרני שקיות הפלסטיק (הניילון) החד פעמיות. בגין הפרת החוק יוטלו קנסות בגובה של עשרות אלפי שקלים. את המהלך ילווה קמפיין ציבורי למניעת השימוש בשקיות הפלסטיק.

עם כניסתו של השר פרץ לתפקיד, הודיע כי אחת מהמשימות המרכזיות שיעמדו בפניו היא הטיפול בשקיות הפלסטיק (הניילון) המזהמות. לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפךסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה וסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה. רבע מכלל השקיות מושלכות לאשפה מייד בתום השימוש ונשארות מאות שנים באתרי הפסולת עד שהן מתפרקות. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו. בעלי חיים רבים בישראל (בעיקר אוכלוסיית היעלים) נפגעים כתוצאה מאכילת השקיות. כ-100,000 בע"ח ימיים מתים מדי שנה בעולם כתוצאה מבליעת שקיות פלסטיק. בנוסף, שקיות הפלסטיק מיוצרות מנפט, ועצם צריכתן הבזבזני גורם לצורך נוסף במאגרי הנפט שהחיפוש אחריהם מזיק לסביבה וייצורן מזהם.

צילום: גליה פסטרנק
חוף ים מטונף בשקיות פלסטיק. צילום גליה פסטרנק

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו