לראשונה מאז מלחה"ע השנייה: בית הכנסת הגדול בפריז נסגר בשבת

בית הכנסת העתיק בפריז סגר את שעריו בשבת מחשש לפעולת טרור נגד סמלים יהודיים • באיגוד הקהילות היהודיות טוענים כי דבר כזה לא אירע מאז מלחמת העולם השנייה • היערכות משמעותית לאבטחת המוסדות היהודיים בצרפת

בית הכנסת הגדול של פריז נסגר בפני המתפללים במהלך פיגועי הטרור בעיר בצהרי יום שישי ועפ"י החלטת גורמי הביטחון לא נפתח מחדש לתפילות השבת, זו הפעם הראשונה שבית הכנסת פוסק מלפעול מאז מלחמת העולם השנייה.

בית הכנסת, הממוקם ברחוב 'דה לה ויקטואר' ברובע ה -9, ונקרא כך אף הוא, נסגר על ידי משטרה צרפתית בזמן האירוע עם בני הערובה בסופרמרקט 'היפר-כשר', כך דווח ב-USA Today, וזאת, למרות היותו רחוק מאזור המצור שהוטל סביב הסופר מרקט במזרח פריז.

קרא עוד:

[postim]

המשטרה גם סגרה את Rue des Rosiers (=רחוב הורדים) רחוב הקניות ההיסטורי בשכונה היהודית של רובע המארה.

רחובשיח הורדים בפריזרחוב הקניות היהודי (צילום: Djampa)

ראה״מ נתניהו ביקש מנשיא צרפת לשמור באבטחה מתוגברת על המוסדות היהודים גם אחרי החזרה לשגרה. מוקדם יותר שוחח נתניהו עם מקבילו הצרפתי מנואל ולס, וביקש גם ממנו לפעול לאבטחת המוסדות היהודים בצרפת.

בניית בית הכנסת החלה בשנת תרכ"ז (1867) ע"י עריית פריז ובעזרתם האדיבה של משפחת רוטשילד, אדריכל בית הכנסת אלפרד פיליבר אלדרוף (אשר בנה גם את בניין עריית פריז ובית הכנסת בעיר ורסאי) השתמש במוטיבים רומאים בצורת העמודים וכן קישוטים בסגנון ביזנטי. הוויטרז’ים מרהיבים ביופיים מספרים את סיפורי התנ"ך, ועשרת קשתות הענק (חמש בכל צד) נושאות בראשן את עשרת הדברות החקוקות, היכל ספרי התורה אינו ארון, אלה חדר קודשי קודשים אשר נישא לגובה ונראה מכל מקומות בית הכנסת. סיום הבניין וחנוכת הבית נעשתה כעבור שבע שנים בשנת תרל"ד (1874).

בזמן מלחמת העולם השנייה בית הכנסת ניזוק ע"י גופים אנטי יהודים בשנת תש"א (1941), הם פוצצו את שלשת דלתות הכניסה הגדולות והמסיביות, ושרפו את כל ספרי התורה שבהיכל, בב' אב תש"ב (16 ביולי 1942) רוכזו כשנים-עשר אלף מיהודי פריז – כ-7,000 מתוכם נדחסו לאצטדיון מרוצי האופניים ול דיבר (Vel D`Hiver). לאחר מכן, הם הובלו בקרונות בקר למחנה הריכוז דראנסי. בסך-הכל, בשנת 1942 נשלחו כ-42 אלף מיהודי צרפת למחנות ההשמדה במזרח‏‏.

בית הכנסת היה פעיל עד ראש השנה 1943 בו המתינו מחוץ לבית הכנסת הצוררים הנאצים ומשתפי הפעולה המשטרה הצרפתית. הצוררים לא השחיתו את פנים בית הכנסת, הוא נשמר מכיוון שנחשב לרכוש עריית פריז ושימש כמחסן לאספקת מזון לצבא.

בית הכנסת שופץ ונחנך מחדש מאה שנים לאחר ייסודו, בשנת תשכ"ז (1967) וכאמור, הפעילות התקיימה במקום ברציפות עד לשבת פרשת שמות, לסדר "חתן דמים אתה לי".

צילום: Luiza Fediuc

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו