הברקזיט יוצר לדרך: בריטניה נפרדת מהאיחוד האירופי

ראש ממשלת בריטניה חתמה על מכתב העזיבה אותו יגישו לנשיא המועצה האירופית בזמן שראש הממשלה תרזה מיי תנאם בפני בית המחוקקים ותאמר שם: "זה הזמן להתאחד". ההודעה נכתבה למרות האיומים מצד סקוטלנד על ניסיון נוסף להיפרד מהממלכה

ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, חתמה הלילה על מכתב היציאה הרשמי של הממלכה מהאיחוד האירופי שמתניע רשמית את הליך הברקזיט. נציג בריטניה במועצה האירופית יגיש בבוקר את המכתב לנשיא המועצה, דונלד טוסק. במקביל להגשת המכתב למועצה האירופית, מיי תודיע לבית המחוקקים כי הכריזה על עזיבת האיחוד.

"כעת כשהמהלך לעזיבת האיחוד יצא לדרך, זה הזמן להתאחד", תאמר מיי למחוקקים כפי שדווח בכלי תקשורת בריטיים. "כשאשב סביב שולחן המשא ומתן בחודשים הקרובים, אני מייצגת את כל האנשים ברחבי בריטניה – כל עיר, כפר ומדינה".

ההודעה הרשמית תתניע את הליך הברקזיט שיימשך כשנתיים – עד סוף מרץ 2019, שבמהלכו ייערכו שיחות בין בריטניה לאיחוד במטרה לרפד את העזיבה של הממלכה ולקבוע את היחסים העתידיים בין הצדדים.

אתמול, יום לפני ההכרזה הרשמית על העזיבה, שוחחה מיי בטלפון עם טוסק, עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועם ראש הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר. על פי הודעת משרדה של מיי, הארבעה "הסכימו על החשיבות בכניסה למשא ומתן ברוח חיובית ובונה ובהבטחת הליך יציאה חלק ומסודר. הם הסכימו שאיחוד אירופי חזק זה האינטרס של כל הצדדים וכי בריטניה תישאר בת ברית קרובה ומחויבת".

רק לפני כשבועיים סיים הפרלמנט את התלבטויותיו ואישר את החוק המסמיך את הממשלה להתחיל את התהליך, וכך נתן למיי את האפשרות לחתום על המכתב הרשמי שמודיעה על העזיבה. חוק הברקזיט עבר בבית הנבחרים התחתון, כאשר מספר שינויים בנוסחו שהוצעו מוקדם יותר החודש על ידי בית הנבחרים העליון – נדחו. בכך ראש הממשלה תרזה מיי צלחה את המכשול החוקי האחרון בפני תחילת המשא ומתן על עזיבת האיחוד.

לצד זאת, חברי הממשלה בבית הפרלמנט הסקוטי הצביעו אתמול ברוב של 69-59 לטובת משאל עם על התנתקותה של סקוטלנד מבריטניה, בעקבות ההחלטה של האחרונה לצאת מהאיחוד האירופי. נכון למצב כיום, במידה ובריטניה תוציא לפועל את תוכנית הברקזיט, תצא גם סקוטלנד מהאיחוד האירופי.

על פי ה-CNN, ההחלטה של המחוקקים תאפשר לשרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטרג'ון, לבקש מהפרלמנט הבריטי משאל עם שיתקיים בעוד כשנה וחצי. בתוך כך, ראש הממשלה של בריטניה תרזה מיי הודיעה כי היא תדחה את הדרישה של סטרג'ון. לטענתה, הבקשה עלולה לגרום למשבר בבריטניה שעתידה לעזוב את האיחוד האירופי בשנת 2019.

במשאל עם כושל שנערך בשנת 2014, רוב דחוק של אזרחי סקוטלנד (55 אחוז) הצביעו בעד להישאר בבריטניה. במשאל עם שנערך בעניין הברקזיט ביוני האחרון, 62 אחוז מאזרחי סקוטלנד הצביעו בעד להישאר באיחוד האירופי.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו