היסטוריה בגליל: כך הבשילו פירות הקיץ כבר באמצע החורף

היסטוריה בגליל: פירות קיץ, שסק ונקטרינה, כבר נקטפו היום לאחר שהבשילו באמצעות שימוש במי גייזר 'קידוחי שמיר' בטמפרטורה של 45 מעלות

הצלחה יוצאת דופן למחקר שמובילים במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון ובחברה לפיתוח הגליל להארכת עונות הגידול והקדמת תחילת שיווק פירות הקיץ. לאחר שאשתקד הצליחו להקדים את עונת השסק בשבועיים, המשיכו החוקרים לבחון דרכים נוספות לשיפור היתרון היחסי והיום- שני, 26.2 קטפו לראשונה נקטרינה (כחודש וחצי טרום תחילת העונה) ושסק (כחודש לפני תחילת העונה) ראשונים! שיעניק יתרון שיווקי וכלכלי לחקלאי הגליל.

המחקר התבצע ב'חוות המטעים' של מו"פ צפון ומועצת גליל עליון ואחד הגורמים המרכזיים בגידול הינו שימוש בגייזר טיבעי 'מי שמיר'- מים גאותרמיים (חמים) הפורצים מהאדמה בטמפרטורה של 45 מעלות, ויוצרים חום הגורם לגידולים להתנהג כאילו הגיע כבר הקיץ , עוד בשיאו של החורף. הגידול הניסיוני של הנקטרינה התבצע בשטח של 800 מ"ר ואילו השסק בכחצי דונם. כעת, לאחר הצלחת המחקר הצפי הינו לגידול מסחרי נרחב.

מנכ"ל מו"פ צפון אלקנה בן ישר אומר: "השסק והנקטרינה הגדלים בארץ ובעולם, באזורים חמים יותר מעמק החולה- בו הטמפרטורות נמוכות ואינן מתאימות בדרך כלל לגידול זה. במו"פ צפון פיתחנו טכנולוגיה באמצעותה הצלחנו לגדל בעמק החולה פירות קיציים כמו שסק, נקטרינה, משמש וליצ'י איכותיים, טעימים ומתוקים, וחשוב מכך- המקדימים את הגידול המסחרי ומעניקים לחקלאי הגליל יתרון יחסי- שיווקי וכלכלי משמעותי! המגדלים יוכלו ליהנות משיווק מוקדם שיעניק להם יתרון כלכלי. לאחר שלוש שנות מחקר יש לנו שסק ונקטרינה איכותיים, טעימים, מוקדמים ויפים!".

בנוסף לשימוש במי הגייזר הטבעיים החמים השסק והנקטרינה גדלים במצע קרקע של חברת טוף מרום גולן המותאם לצרכי הגידולים. בשנתיים האחרונות החלו בחברה להתאים מצעי קרקע לצרכים המשתנים מגידול לגידול על מנת להאיץ ולהגביר פריחה, לספק יותר ברזל לגידולים הזקוקים לכך ולווסט את כמויות המים בהתאם לצרכי הגידול.

בתחילת החודש נטעו בחברה לפיתוח הגליל יחד עם קיבוץ ברעם 5 דונם של משמש בחוות המטעים , בהמשך לתוצאות נהדרות של מחקר נוסף שהצליח להקדים את עונת המשמש באופן ניכר .לאור הצלחת המחקר האחרון- הצפי הוא כי בשנים הקרובות יחלו בחוות המטעים לגדל גם שסק ונקטרינות איכותיות לשיווק מסחרי ונפגוש את הפירות מוקדם במיוחד על המדף ברשתות השיווק וחניות הפרי.

בחברה לפיתוח הגליל מציינים כי הדגש המחקרי כיום הינו על הענקת יתרון יחסי לחקלאי הגליל שיאפשר יתרון על פני המגדלים האחרים בארץ ובעולם מבחינת איכות הפרי, גודלו, הקדמת תחילת עונת הגידול והארכתה תוך ניצול היתרונות בגליל.

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
10 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

ומה עם בעיות של ערלה כך נשמע מהכתבה שקימת בעיה רצינית בהם וערלה זה כולל איסורי הנאה בפירות האלו

מוזר

אני גר בעפולה וראיתי הרבה עצים של קלמנטינות בחצרות פרטיים לחלוטין, בשלות לגמרי בלי המים והשיטות האלה.
מה קורה כאן?

יש הכשרים מהודרים ובכל מקרה אתה צריך הכשר שיעשר לך את הפירות
קלמנטינות זה עץ חורפי החכמה זה לגדל כבר עכשיו פירות קיץ

למשה
מה שקורה זה שבגלל שלצערינו החורף התאחר מאוד השנה ובזמן שבד"כ כבר יש גשם וקור עדיין שרר חום בחוץ והכל השתבש.
לנו יש עץ קלמנטינות בחצר והיתה כבר פריחה לפני חודש בזמן שכל שנה זה באיזור ניסן( ברכת האילנות)
מקווים שהנזק לא יהיה גדול…

החורף השנה מאוד התאחר ושרר חום בחוץ בזמן שבד"כ יש קור, כך שלדעתי זה שצמח לפני הזמן לא אומר כלום השנה… לנו יש עץ בחצר שהקדים השנה במספר חודשים את הפריחה שלו בגלל הקיץ שהמשיך.

לא מדובר בכתבה על קלמנטינות שהן פרות חורף אלא על נקטרינות שהן פירות קיץ

צריך להזהר מאוד שלא לאכול פרי עץ או אדמה כגון עגבניה שעדיין לא נגמר בשולם על העץ באופן טבעי כי מזיק מאוד לגוף ולנשמה. והסימן לכך הוא שהפרי עדיין קשה וצריך להמתין עד שיתבשל באויר או בשמש באופן טבעי ויתרככו. (אגרת הבריאות לרמב"ם. בן איש חי, הלכות רה"ש. ליקוטי מוהר"ן, ח"ב סימן פ"ח. ועוד אחרונים.) ולא מועיל לבשלם בסיר או לרכך תמרים בפריזר. כי עדיין יש להם כח היניקה ואדם יכול לאבד נפשו לגמרי ע"י זה ח"ו. וצריך להזהיר את עקרות הבית ואת בנותינו על כך.

מאיר היקר כל הפירות נקטפים היום טרם בישולם

לפרי מבורך:
כן, ידוע לי. הסוחרים לא רוצים להפסיד. אלא שלפחות בגידולים פרטיים, יש להזהר שלא לקטוף פרי קודם בישולו. כך כתב מוהר"ן ז"ל.

נו, העיקר שהכותב – המוסר את הדברים מפי החוקרים הבוטאניים – למד ליב"ה… ח-ח-ח-ח- רק כך נוכל להבין את מה שכתב:
"… ולווסט את כמויות המים בהתאם לצרכי הגידול…"
ח-ח-ח-ח-

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו