מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

התירוץ של מנכ"ל משרד האוצר: "הגירעון פורסם מאוחר כי הייתי חולה"

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד התייחס לגירעון בתקציב המדינה שפרסום ביום חמישי בשעת ערב מאוחרת: "אני כבר נמצא חמישה ימים חולה בבית. הבנו שהנתונים עוד רגע יודלפו, עשינו שיפוצים אחרונים להודעה ושיחררנו אותה ברגע האחרון"

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד התייחס הבוקר (ראשון) לגירעון בתקציב המדינה, שזינק בחודש פברואר ל-3.5%, ולפרסומו של הנתון המדאיג ביום חמישי האחרון דווקא בשעת ערב מאוחרת. "הסיבה היא מאוד פשוטה" אמר באב"ד, "אני כבר נמצא חמישה ימים חולה בבית. ביום חמישי הבנו שהנתונים עוד רגע יודלפו ועשינו שיחת ועידה. כשחזרתי מבית החולים עשינו שיפוצים אחרונים להודעה ושיחררנו אותה ברגע האחרון".

בריאיון ל'כאן רשת ב' מתח באב"ד ביקורת נוקבת על האופן שבו סוּקר העניין בכלי התקשורת, והוסיף כי בעת הזו לא ידוע מה יהיה היקף ההכנסות ממסים ואם יש בעיה או אין: "זה פשוט בושה וחרפה שככה זה דווח. בכל אחת מהשנים האחרונות, מאז 2015, קראתי עד כמה המצב יהיה בעייתי וכמה הפחתות המסים יכניסו אותנו לגירעון עמוק ולבעיה מאוד גדולה".

"בסופו של יום עד בכל אחת מהשנים גמרנו או בגירעון או פחות מהגירעון. אני מציע בשלב הזה להמתין, אנחנו נמצאים עוד בשלב מאוד מוקדם של השנה – אנחנו עדיין לא יודעים מה יהיה בהכנסות, ועדיין לא יודעים האם יש בעיה או אין בעיה". עם זה הדגיש מנכ"ל האוצר: "אני יכול להגיד לך שבשלב הזה אין שום תכניות במשרד האוצר להעלות מיסים, אין שום תכניות במשרד האוצר לבצע קיצוצים כרגע".

 

באישון לילה: האוצר הכריז כי הגירעון גדל ל- 3.5%

 

כזכור, משרד האוצר פרסם ביום ביום חמישי בלילה כי הגירעון הממשלתי ל-12 החודשים האחרונים גדל בפברואר ל-3.5%. תזמון הפרסום, בשעת ערב מאוחרת, אינו מקרי – נתונים של הגירעון מתפרסמים ב-3-2 בחודש. העובדה שבמשרד חיכו ל-23:00 ביום חמישי, כשלמחרת לא יוצאים עיתונים כלכליים, נועדה כנראה להסתיר את הדבר, שאינו מיטיב עם שר האוצר משה כחלון, מהעין הציבורית.

החריגה מהיעד מוסברת בעלייה בהוצאות הממשלה וכן בירידה בהכנסות ממיסים. באוצר מסבירים שבחודש פברואר ניתנו החזרי מס ומע"מ בשיעור גבוה יחסית. לא ברור אם הדבר נובע מהאטה במשק או משיפוץ אפשרי של נתוני הגרעון בשנה שעברה.

הגירעון בפברואר 2019 לבדו הסתכם ב-4.9 מיליארד שקל, לעומת 2.3 מיליארד שקל בפברואר 2018. בינואר ופברואר 2019 יחד הסתכם הגירעון ב-5.6 מיליארד שקל, לעומת עודף של 2.3 מיליארד שקל בשני חודשים אלה אשתקד.

סך הוצאות הממשלה בחודשיים הראשונים של השנה עמדו על 54 מיליארד שקל – גידול של 11% בהשוואה להוצאות שנה שעברה, בעוד שהתכנון המקורי דיבר על גידול של 5.2%. נתון זה מעלה שאלות על רקע בחינת מבקר המדינה את הטענות לפיהן משרד האוצר דחה הוצאות מסוף 2018 ל-2019.

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו