השופט (בדימוס) אליעזר גולדברג והשר גלעד ארדן. צילום: פלאש 90

לאחר דחיית בקשתו: ארדן מתכנן לחייב את ועדת גולדברג לבחון מספר מועמדים

השר לביטחון הפנים לבחון יבקש לתקן את החלטת הממשלה כך שועדת גולדברג תחויב לבחון כמה מועמדים לתפקיד המפכ"ל, זאת לאחר שהוועדה למינוי בכירים דחתה את בקשתו לדון על שלושה מועמדים. היועמ"ש לא צפוי להתנגד לבקשה

השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, צפוי לבקש לתקן את החלטת הממשלה כך שהוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים תחויב לבחון כמה מועמדים לתפקיד המפכ"ל, ולא רק את זה שהמליץ השר, כך פורסם ב'חדשות 13'. לפי הדיווח, החלטתו של ארדן מגיעה בעקבות ההחלטה שהתקבלה אתמול (רביעי) בוועדת גולדברג לפיה על ארדן להציג מועמד אחד בלבד. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לא צפוי להתנגד לבקשה.

כאמור, אמש התכנסה הועדה בראשות השופט (בדימוס) אליעזר גולדברג לדון בבקשתו של השר לביטחון הפנים לדון במקביל במועמדות של מספר שמות לתפקיד המפכ"ל ונציב שב"ס. מהוועדה נמסר כי במהלך הדיון היו הדעות חלוקות, ובסיומו הוחלט ברוב קולות כי "הדרך הראויה היא זו בה הלכה הוועדה עד כה, דהיינו כי על השר להגיש שמו של מועמד אחד בלבד לכל תפקיד".

במכתב לשר ארדן כתבו חברי הוועדה כי, "עמדתה העקרונית של הוועדה המייעצת למינויים לתפקידים בכירים היא כי על פי לשונה, תכליתה והגיונה של החלטת הממשלה שבה נקבע מתווה פעולתה של הוועדה, על השר הנוגע בדבר להמליץ בפניה על מועמד אחד בלבד לתפקיד שבו מדובר. עמדתה האמורה של הוועדה נומקה במכתבים אליך מיום 2018.10.10 ומיום 2018.10.17 במענה לפניותיך דאז לוועדה להגיש לה מספר מועמדים לתפקיד המפקח הכללי של המשטרה"

"איננו רואים מקום לחזור על נימוקי הוועדה במכתבים האמורים, רק נציין כי בדיקה בו-זמנית של מספר מועמדים על ידי הוועדה שרק אחריה יקבע השר את המועמד שעליו ימליץ בפני הממשלה הופכת למעשה את הוועדה לגוף שממיין את המועמדים, שעה שעל פי התפיסה העומדת ביסוד החלטת הממשלה על הוועדה להתחיל לפעול רק לאחר שהשר הגיע לכלל דעה מי הוא המועמד שעליו הוא ממליץ".

לסיום נמסר מהוועדה כי, "נוכח הדעות השקולות בוועדה, הרי שלפי החלטת הממשלה מס' 3839 מיום 2018.5.27 "היו הדעות שקולות בוועדה – יהא ליושב ראש הוועדה קול נוסף", לפיכך יש לראות עמדתם של יושב ראש הוועדה ופרופ' איינהורן כהחלטת הוועדה כולה, לפיה הדרך הראויה היא זו בה הלכה הוועדה עד כה במצוות הכללים, דהיינו כי על השר להגיש שמו של מועמד אחד בלבד לכל תפקיד".

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הגיב להחלטה ואמר כי, "על מנת שלא יווצר מצב, שפסילה של מועמד יחיד שהוגש, תשאיר את המשטרה או את שב״ס ללא מפקד קבוע לתקופה ארוכה נוספת, קיים הכרח לבדוק במקביל מספר מועמדים וכך להבטיח את השלמת המינוי. לא מובן מדוע הוועדה מסרבת לבקשתי ומתעקשת על בדיקת מועמד אחד בלבד".

"יש לזכור כי היועץ אמנם קבע שאין מניעה להגיש את המועמדים לוועדה, אך באותה נשימה גם ביקש להעביר חלק מהמידע לבחינה ולשיקול הדעת של הוועדה. לאור זאת, ולאור העובדה שהוועדה אינה פועלת לפי קריטריונים ברורים ולא ניתן לצפות איזה מידע נוסף יועבר אליה מהציבור, כולל על ידי גורמים בעלי עניין, ישנו חוסר וודאות בנוגע לתוצאת הליך האישור בוועדה ולכן בנסיבות המיוחדות הקיימות כיום טועה הוועדה כשהיא מסרבת לבקשה".

ארדן הוסיף ותקף את חברי הוועדה, "בלתי נתפס, שוועדה שהוקמה בעבר על ידי הממשלה בכדי לייעץ ולסייע לשרים בהליכי המינוי, הופכת בפועל לגורם שקובע עבור השר את מי הוא יוכל להגיש לבדיקתה. זוהי עוד דוגמא לצורך לחזק את משילות הדרג הנבחר אשר האחריות על המינוי היא על כתפיו". לדבריו, "החלטת הוועדה פוגעת בהליך מינוי המפכ״ל ונציב שב״ס. לאור חוסר הוודאות שהחלטת הוועדה יוצרת, אשקול את המשך הליך המינוי".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו