שוויון בנטל ● יום השוויון האביבי

בדקה זו (18:57 שעון ישראל) חלה בישראל נקודת השוויון בין אורכי היום והלילה • איך זה קשור ללוח השנה היהודי • מי חוגג ביום זה • הכל ועוד, בכתבה שוויונית ושווה במיוחד

פעמיים בשנה, השמש זורחת בדיוק באותה נקודה במזרח והצל שהיא מטילה על כדור הארץ זהה: ב-21 במרץ וב-21 בספטמבר. בשאר ימות השנה השמש מצפינה ומדרימה חליפות, וכתוצאה מכך משתנים אורכי היום והלילה. ימים אלו, קרויים ימי השוויון הסתווי והאביבי, והם מבשרים על בוא הסתיו או האביב.

למרות המפורסם שה-21 במארס הוא יום השוויון, למעשה, השמש חוצה את קו המשווה, הנקודה שבה משתווים היום והלילה, כבר היום ה-20 במארס בשעה 18:57 בערב שעון ישראל. כך שתאריך זה הוא יום השוויון האביבי האמיתי.

למה זה קורה? -יש כמה סיבות להסטת התאריך הזה: שינויים בלוח הלועזי, הנקיפה של ציר כדור הארץ (שינוי כיוון של ציר כדוה"א) וכן כח משיכה של כוכבי לכת אחרים המשפיע במידה זעומה על מיקום כדור הארץ במסלולו.

מסיבות אלו, מתקצר האביב מדי שנה בדקה, והחורף בכחצי דקה. הקיץ מקבל את הדקה של האביב והסתיו מקבל את חצי הדקה שחסרה לחורף. ואם תהיתם, לא. זה לא הולך להיפסק, העולם אכן מתחמם!

יום השוויון

כדור הארץ נמצא במקום שבו כמות האור המתקבלת מהשמש בחלק התחתון של הכדור הארץ, שווה לכמות האור המתקבלת בחלקו העליון של הכדור, כך שכדור הארץ נמצא למעשה במצב מאוזן ושוויוני מבחינת כמות האור המגיעה אליו.

בשיאם של ימים אלה, השמש מגיעה בדיוק לנקודת האמצע בין השמים לארץ וכך נוצר קו אנכי. כתוצאה מכך נוצרת מעין פירמידה בצורת יהלום, המאחדת בין ארבעת הכיוונים ויוצרת איזון יחסי לקראת המחזור הבא של האביב והסתיו, עד ליום השוויון הבא.

יום השוויון עפ''י ויקיפדיהתרשים: ויקיפדיה

בימי השוויון, נטית כדור הארץ ביחס לשמש היא אפס, ומשמעות הדבר היא שציר כדור הארץ לא מצביע אל השמש או הרחק ממנה. זאת למרות שנטית כדור הארץ כלפי מישור הסיבוב שלו סביב השמש או מישור המלקה היא תמיד כ-23.5 מעלות.

השפעתו על לוח השנה

יום השוויון האביבי – הוא תחילתה של שנה אסטרולוגית כנאמר בתורה "ראשון הוא לכם לחדשי השנה", מחזור חדש בגלגל המזלות. השמש עוברת למזל טלה ומאותו היום מתארכים הימים ומתווספות שעות אור.

היום בו מתחיל האביב חל בסביבות ראש חודש ניסן, ועל כך נצטווינו "שמור את חודש האביב" שיחול בתקופת האביב. ועל חכמת עיבור השנים השומרת על כך נאמר "כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים", עמי העולם שלא השכילו בתחומים אלו קבעו את חגיהם סביב יום זה בנסיון לחקות את מצוות ה' תוך סילוף מעוות.

חג הפסחא הנזכר בדברי ימי עמנו לדראון עולם בשל הפרעות שהתרגשו בו במהלך הדורות, חל ביום ראשון הסמוך ליום השוויון האביבי.

האירנים חוגגים את תחילת השנה החדשה (נורוז) במהלך יום השוויון בחודש מארס. לפי הלוח הפרסי, חגיגות הנורוז נמשכות 12 יום ומקורם בדת הפרסית ההסטורית בתקופה שקדמה לאיסלאם. באופן לא מפתיע בחיקויו, ההכנות לחג מתבטאות ברכישת בגדים חדשים לכל המשפחה וניקוי יסודי של הבתים.

נשיא המדינה שמעון פרס מברך את העם האיראני לרגל חגו, בפרסית ובאנגלית "אזרחי איראן היקרים, בכל מקום שתמצאו, מדינת ישראל מאחלת לכם חג נורוז שמח" [נשיא איראן, בירך גם הוא את יהודי ארצו לקראת ראש השנה]

יום כדור הארץ

חלק מן הארגונים ירוקים וסביבתיים קבעו את יום כדור הארץ ל-20 במארס. ביום זה הם יוזמים פעילויות לקידום המודעות לשמירה על משאבים טבעיים ומניעת זיהום, נטיעת עצים, ניקוי פסולת בצדי דרכים ובניית מתקני מיחזור ושימור.

גלריית פריחה והנצת האילנות בארה"ב, עם בוא האביב. צילום: AFP

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

First Day Of Spring Arrives After Extremely Harsh Winter

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו