מכה לכשרות האלטרנטיבית: עסק ייקרא כשר רק עם תעודה מהרבנות

בשנים האחרונות קמו מספר גופים, בהם "השגחה פרטית" בירושלים והעניקו תעודות כשרות ללא כל השגחה על בעלי העסקים • שופטי בג"ץ פסקו היום כי עסק כזה ייקנס וכי רק עם תעודה מהרבנות - עסק ייחשב לכשר

בג"ץ קבע היום כי בית עסק יוכל להציג את עצמו ככשר רק אם יקבל תעודת כשרות מהרבנות הראשית לישראל. ההחלטה מהווה מכה קשה לגופי הכשרות האלטרנטיביים שהצליחו לצבור תאוצה בשנתיים האחרונות בירושלים ובערים נוספות.

שופטי בג"ץ, ברוב של שניים – המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין והשופט נעם סולברג, נגד דעתו החולקת של השופט אורי שוהם, דחו עתירה שהגישו בעלי עסקים מירושלים נגד אכיפת חוק איסור הונאה בכשרות בעניינם.

בפסיקתו כתב השופט סולברג, "פרשנותה הנכונה של הוראת חוק איסור הונאה בכשרות היא זו שהציעה לפנינו הרבנות הראשית. מבַּלעדי תעודת הכשר מטעם אחד מן הגורמים המוסמכים לפי סעיף 2 לחוק, אזי כל מצג כשרותי בכתב, בין אם הוא כולל את המונח 'כשר' (על הטיותיו השונות), בין אם לאו – אסור".

את העתירה הגישו שני בעלי מסעדות מירושלים אשר הציגו תעודת כשרות מטעם גוף אלטרנטיבי שאינו מוכר על ידי הרבנות הראשית, ונקנסו בהתאם לחוק. משמעות פסיקת בג"ץ היא כי בעלי עסקים שיציגו עצמם ככשרים ללא תעודה מהרבנות, ייקנסו.

הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו, בירך על ההחלטה ואמר, "ישנה מערכת כשרות ממלכתית שתפקידה להעניק את 'תו התקן' לכשרות המזון. כל החלטה שהייתה מאפשרת מתן תעודות הכשר אלטרנטיביות, שבחלקן אף פיקטיביות, הייתה מובילה להטעייה קשה כלפי הציבור הרחב ואני מברך על כך שהדבר נמנע".

הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף אמר בתגובה לפסק הדין כי "יש לברך על ההחלטה, שנועדה למנוע את הטעיית ציבור שומרי הכשרות. אני מזמין את כל בעלי העסקים והמסעדות לבוא ולהכיר מקרוב את הרבנות הראשית לישראל, שעושה מאמץ יומיומי כדי להקל עם הציבור ובעלי העסקים בכוחא דהיתרא, יחד עם שמירה על רמת כשרות כנדרש״.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו