לראשונה בהסטוריה: שליחו של טראמפ נפגש עם ראשי יש"ע

בין הפגישה הראשונה והשניה עם נתניהו, ולאחר שנפגש עם הבכירים בישראל וברמאללה, הגיע השליח המיוחד של נשיא ארה"ב למזרח התיכון למפגש עם ראשי מועצת יש"ע. "השיחה הזו היא בהחלט צעד חשוב. אנחנו שמחים שיש ממשל אוהד ופתוח, אתו נוצר דיאלוג", אמר יוסי דגן

השליח האמריקאי למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, נועד עם ראש מועצת שומרון, יוסי דגן וראש מועצת אפרת, עודד רביבי. השניים דנו עם השליח המיוחד של טראמפ בנושא המדיני. יצוין כי עצם הפגישה מלמדת על מהפך ביחס של ארה״ב ביחס לתושבים הישראליים ביו״ש, שכן ממשלים קודמים נמנעו ממגעים פומביים עם ראשי ההתיישבות ביש״ע.

"השיחה הזו היא בהחלט צעד חשוב וזו תחילתו של קשר", אמר יוסי דגן. "אנחנו מאוד מכבדים את טראמפ ואת הממשל החדש ושמחים שיש ממשל אוהד ופתוח ושנוצר דיאלוג. הבקשות ואף הדרישות שלנו הן בראש ובראשונה מהממשלה שלנו והשרים לשינוי משמעותי ולהפסקת הגזרות שפגעו בזכויות האדם הבסיסיות של חצי מליון אזרחים ביהודה ושומרון – ולהפסקת הקפאת הבנייה ולבנייה ללא חסמים".

מוקדם יותר היום, בפתח ישיבת הממשלה, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא ייפגש אחר הצהריים פעם נוספת עם השליח המיוחד גרינבלט. "אנחנו בתוך תהליך של הידברות עם הבית הלבן והכוונה שלנו להגיע למדיניות מוסכמת של בנייה בהתיישבות – מוסכמת עלינו כמובן, לא רק על הצד האמריקאי", אמר נתניהו. "פתרון כזה ייטיב עם מדינת ישראל לאחר שלא היינו בתהליכים האלה שנים ארוכות. לתושבי עמונה אני חוזר ואומר: 'נתתי לכם התחייבות להקים יישוב חדש ואני אעמוד בהתחייבות הזאת'".

תכנית השלום של טראמפ תכלול הקפאת בנייה בהתנחלויות?

מוקדם יותר השבוע נפגש ג'ייסון גרינבלט, שליחו המיוחד של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ למזרח התיכון, עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, בלשכתו שברמאללה. "היה לנו דיון חיובי ונרחב על המצב הנוכחי", כתב גרינבלט. גרינבלט, שממונה מטעם הבית הלבן ללוות את תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, הוסיף כי "הנשיא ואני שוחחנו על דרכים להתקדם לעבר השלום, לשפר את יכולותיהם של כוחות הביטחון הפלסטיניים ולהפסיק את ההסתה".

במוקד הפגישה הראשונה עם נתניהו, שפתחה את ביקורו, עמד הניסיון להגיע להבנות ראשוניות עם הממשל על היקפי הבנייה בהתנחלויות. כדי לגשר על הפער בין דרישות הריסון של הממשל ודרישות ההרחבה של הימין, הוקם מנגנון תיאום אמריקני-ישראלי בנושא, שכולל את גרינבלט ושגריר ישראל בארצות הברית רון דרמר, מהצד הישראלי.

בפגישה עם גרינבלט, הציג נתניהו הצעות לנוסחאות שיגדירו את היקפי הבנייה המקובלים מבחינת הממשל, וכן דן עמו ספציפית בהקמת יישוב חדש עבור מפוני עמונה. גורם מדיני אמר כי "ראש הממשלה רוצה להגיע למצב שאפשר לבנות בהיקפים מסוימים בלי לבקש כל פעם מחדש מהממשל. אנחנו רוצים להגיע להבנות עם הממשל ולפעול לאורן".

נתניהו אמר לגרינבלט כי הוא מצפה לעבוד יחד עם טראמפ בנושא הפלסטיני וכי הוא מאמין "שתחת הנהגתו של הנשיא טראמפ, ניתן יהיה לקדם שלום בין ישראל לשכנותיה, כולל הפלסטינים". זאת, על רקע הרעיון לכנס פסגה אזורית להנעת המשא ומתן, שנשקל בסביבתו של טראמפ וזוכה לתמיכה של נתניהו.

בשבועות האחרונים החלו אנשיו של טראמפ בלימוד מהיר של תולדות המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים לדורותיו. בשלבים שלפני כן, בין הבחירות לכניסה לבית הלבן, היו אנשי טראמפ אדישים. הם לא ספרו את הממשל הקודם ולא באמת התעניינו מה היה שם, בסבבי המשא ומתן השונים שהתנהלו בין ישראל לפלסטינים בתקופת אובמה. הגישה הזו השתנתה. השאלה אם זה יהיה לטובת ישראל.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו