הסתיימה פגישה נוספת בין נתניהו לכחלון • גם מנדלבליט נכח

מתווה הפשרה שהוצע כולל שינוי במנגנון הפעולה של התאגיד שיאפשר שליטה פוליטית רחבה יותר לנתניהו • הצדדים ממתינים לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בנוגע להבנות שנמצאות על השולחן

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון נפגשו היום בפעם השנייה היום והחמישית השבוע, בניסיון לגשר על הפערים במשבר הקואליציוני סביב עליית תאגיד השידור הציבורי.

לפי מקורבים לצדדים, בין השניים כבר מונחים עקרונות למתווה פשרה, אך טרם התגבשו מסקנות סופיות לגביו וכי יש עדיין פערים גדולים בין הצדדים.

בנוסף מגבלות משפטיות הקשו על מציאת כל פתרון שיספק את שני הצדדים וגם לוחות הזמנים הצפופים עד לעליית התאגיד בסוף אפריל.

הצדדים ממתינים לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בנוגע להבנות שנמצאות על השולחן, שנתקלות בהתנגדות שעיקרה נוגע לחוק התקשורת שמקדם נתניהו. לפי החוק, תוקם מועצה מפקחת אחת על השידורים המסחריים והציבוריים, והתאגיד יוכפף לה.

מהות מתווה הפשרה הוא שינוי במנגנון הפעולה של התאגיד שיאפשר שליטה פוליטית רחבה יותר לנתניהו. השינוי העיקרי כולל איחוד בין חטיבת החדשות של התאגיד לבין מחלקת החדשות של רשות השידור.

יכולת היישום של איחוד כזה מוטלת בספק, שכן לא ברור מי יהיה הגורם שינהל את החטיבה, מה יהיו סמכויותיו ובעצם האם הרשות "תבלע" את התאגיד או להיפך. בכל מקרה, מיזוג כזה של שני גופים, עם מאות עובדים מכל כיוון, עשוי לגרום לגוף החדש לסבול ממאבקי שליטה פנימיים כבר עם הקמתו.

עיקרון נוסף בפשרה הוא קיצוץ של 30% בשכר עובדי רשות השידור שיישארו בגוף הממוזג. ואולם גם במקרה זה יש חוסר בהירות רבה – האם יישארו על כנם ההסכמים הקיבוציים הדרקוניים של עובדי הרשות או ישונה מודל ההעסקה שלהם באופן שיעניק להנהלה גמישות רבה יותר, בדומה לנעשה בתאגיד השידור. לא ברור גם האם יישארו על כנם פערי השכר בין עובדי הרשות לעובדי התאגיד.

נתניהו מתעקש כי תתאפשר לו שליטה רבה יותר במנגנון המינויים בתאגיד. כיום מתמנה המועצה באמצעות ועדת איתור בראשות שופט, שממונה על ידי השר הממונה.

בנוסף נתניהו מעוניין כי המינוי יהיה בסמכות הממשלה, בדומה לנעשה עד כה ברשות השידור. גם מינוי המנכ"ל, שנעשה כיום באופן עצמאי על ידי מועצת התאגיד, עשוי להיות שונה ולהפוך לתלוי בידי הדרג הפוליטי.

אם אכן ישונה מנגנון המנויים, נתניהו דורש כי הוא ייכנס לתוקף מיידי. המשמעות היא שהמנכ"ל הנוכחי אלדד קובלנץ והמועצה בראשות היו"ר גיל עומר יודחו ובמקומם ימונו בכירים חדשים במנגנון המינויים הפוליטי.

נתניהו מעוניין ליישם את השינויים האלה כבר עם הקמת התאגיד, ולכן דורש דחייה של חודשיים בהקמתו. דחייה כזו עשויה להגיע לעלויות של עשרות מיליוני שקלים, וזאת לאחר דחיות נוספות עד כה. ככל הנראה כחלון מתנגד לדחייה משמעותית בהקמת התאגיד.

גורמים פוליטיים בכירים מעריכים כי בסופו של דבר תהיה דחייה של לפחות חודש בתחילת שידורי התאגיד עד להשלמת השינויים המוצעים ובהם איחוד חטיבת החדשות של הערוץ הראשון בתאגיד, החלפת ראשי התאגיד, הגדלת מספר העובדים מרשות השידור שיקלטו בתאגיד ועוד.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו