11 שנים למלחמת לבנון השניה: מה צפוי במערכה הבאה?

הגבול עם לבנון שקט מאי פעם, חיזבאללה מתבוסס בבוץ הסורי, אבל לכולם ברור שסבב נוסף מולו הוא רק ענין של זמן. 20 אלף הלוחמים ומאות אלפי הרקטות שבידי הארגון הובילו את מערכת הביטחון לגבש אסטרטגיה שונה בתכלית לקראת המערכה הבאה

בישראל מציינים בימים אלו 11 שנים למלחמת לבנון השניה והקיץ הקשה ההוא נראה כמו היסטוריה רחוקה. מאז יצאה ישראל ל-3 מערכות מול חמאס בעזה כשדווקא הצפון שקט מאי פעם. גורמי ביטחון חלוקים האם מדובר באפקט של ההרתעה הישראלית ששוקמה או שמא זו תוצאה ישירה של התבוססות חיזבאללה בבוץ הסורי, כשרבים סבורים שמדובר בשילוב בין שני הגורמים.

כך או אחרת, חיזבאללה לא שוקט על השמרים ובמערכת הביטחון מגבשים אסטרטגיה לקראת המערכה הבאה – שלכולם ברור שתפרוץ במוקדם או במאוחר.

ע"פ המידע המודיעיני שנאסף, לרשות חיזבאללה עומדים כיום 20,000 חיילים סדירים וכ־25 אלף אנשי מילואים. כשבמקביל מצליח הארגון לשפר כל העת את איכות הנשק שברשותו, לצבור מזל"טים ולהתקדם בתחום לוחמת הסייבר. אולם הדאגה העיקרית נובעת מהמערך הרקטי העצום שברשות ארגון הטרור השיעי, מערך שכולל – ע"פ ההערכות – קרוב למאתים אלף רקטות, רבות מהן יכולות לפגוע בכל נקודה בישראל.

במערכת הביטחון מעריכים כי "זו תהיה מלחמה מהסוג שהעורף טרם חווה כמותו. מאות אלפים עלולים להתבקש לפנות את בתיהם או שיתפנו ביוזמתם. במלחמת המפרץ ב־1991 נטשו מאות אלפים את גוש דן (ראש עיריית תל אביב שלמה להט בז להם וכינה אותם "עריקים"), ובמלחמת לבנון השנייה התפנו מהצפון כ־200 אלף איש. צפויים גם שיבושים באספקת החשמל, ברשתות התקשורת ובתפקודם של מוסדות ציבוריים".

גורמי המקצוע לא אדישים מנגד וגיבשו בשנים האחרונות אסטרטגיה שונה בתכלית בה ינקוט הצבא במקרה של התלקחות. גורם בכיר מאוד בפיקוד צפון טען בשיחה עם כתבים צבאיים כי "אם חיזבאללה יגביר את כמות האש שלו פי חמישה אנחנו נעצים את התגובות שלנו פי חמישים".

לטענת הגורם, המערכה הבאה תהיה קצרה בהרבה ובעלת היקפים שונים בהרבה. "צריך להבין שיש לנו בנק מטרות של עשרות אלפי יעדים. צה"ל שיפר את יכולת התקיפה שלו כך שחיל האוויר יוכל להשמיד אותם בפרק זמן קצר ביותר", הוא מוסיף.

בהמשך השיחה הוא דחה את החשש מפני שחזור של מלחמת לבנון השניה רק בעוצמה גדולה יותר. לדבריו, "איננו מעוניינים לחשוף מטרות ומידע, אבל זה יהיה שונה בתכלית. הן ביעדים, הן בהיקפים והן באפקטיביות של התקיפות. משהו שטרם נראה באזורנו ויחרט במשך שנים רבות".

"הנקודה הכי חשובה שהפעם מגנים אנושיים וכיו"ב לא יהיו אפקטיבים. פיתחנו מענה מבאי ומשפטי לטקטיקה הזאת של חיזבאללה. וכשאין את הבעיה הזאת נוכל להביא את היכולות שלנו לידי ביטוי באופן המירבי", סיכם הגורם.

קרא עוד בנושא:

עשור למלחמת לבנון השנייה: המקובל שהתריע מפגיעה באונייה

מותש, מבודד ומיומן: חיזבאללה עשור אחרי לבנון השניה • תמונת מצב

עשור ללבנון השניה: קולות הקשר אחרי קרב הצנחנים נחשפים • האזינו

עשור לללבנון השניה: מה היה בקרב הקשה בבינת ג'בל? • צפו

איום תת-קרקעי גם מצפון? "יתכן ולחיזבאללה יש מערך מנהרות"

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו