רמב"ם נצבע בירוק: לראשונה בארץ הוענק תו תקן לבניה ירוקה עבור מוסד רפואי

ההתאמות לעמידה בדרישות התקן נאמדות בתוספת של כ 1-2 % מהיקפו הכספי של הפרויקט אך היא תוביל לחיסכון של לפחות 30% מסך צריכות האנרגיה • ביה"ח "רות" הינו המוסד הרפואי הראשון בארץ לעמוד בדרישות ולקבל הסמכה לסמן מבנה בתו תקן ירוק

בעוד ישראל קובעת יעדים עתידיים למניעת התחממות גלובלית בוועידת האקלים שבפריז, בבית החולים "רות" לילדים שבקמפוס רמב"ם כבר חושבים ירוק, ולאחרונה זכה המבנה החדיש בתו ירוק בהתאם לדרישות התקן הישראלי.

ביה"ח "רות" הינו המוסד הרפואי הראשון בארץ לעמוד בדרישות ולקבל הסמכה לסמן מבנה בתו תקן זה, בקטגוריית בנייה בת קיימא (בניה ירוקה) לפי הדרישות לבנייני מוסדות הבריאות.

תהליך הבניה הירוקה בביה"ח "רות" לילדים נמשך כארבע שנים, וכלל את כל היבטי הבניה, התכנון והפיתוח בהקמת המבנה החדיש והמתקדם מסוגו בארץ. בין הפרמטרים שנלקחו בחשבון בבניית ביה"ח "רות" הוקדשה תשומת לב מיוחדת לנושא החיסכון בצריכת האנרגיה, חסכון במים, טיפול במי נגר, סוגיות הקשורות בבחירת אתר הפרויקט, צפיפות הבניה, פיתוח השטחים הלא בנויים של האתר, אקולוגיה, שימוש בחומרים ירוקים בבניה, ניהול אתר הבניה ויצירת סיבה נעימה יותר למטופלים, המבוססת על נגישות לאור טבעי, נוף, אוורור החללים הפנימיים ועוד.

"חשיבות הבניה הירוקה מתבטאת במשולש הסביבתי של כלכלה, כלומר חיסכון כספי בהוצאות החודשיות, חברה וסביבה", מסביר קובי בוסל, אחראי על הפרויקט באגף הבינוי ברמב"ם, "המטרה היא להשתמש בידע ובטכנולוגיות המתקדמות שקיימות היום כדי לייצר סביבה שעונה על צרכינו כעת, מבלי לסכן את הצרכים שעליהם יצטרכו בני הדור הבא לתת מענה. כאשר מדובר במתקן רפואי, האתגרים גדולים בהרבה".

באגף הבינוי ברמב"ם מדגישים כי הליך הבניה הירוק מצריך תוספת תקציב, אך בטווח הארוך מדובר בחיסכון משמעותי: "בעיצומה של תנופת הבניה הנרחבת שמתקיימת בביה"ח בעשור האחרון, התברר כי ההשקעה המתבקשת להתאמות המבנים החדשים לעמידה בדרישות התקן נאמדות בתוספת של כ 1-2 % מהיקפו הכספי של הפרויקט", אומר אריה ברקוביץ, מנהל אגף הבינוי ברמב"ם, "אם לוקחים בחשבון שהקמת מבנה ירוק מובילה לחיסכון של לפחות 30% מסך צריכות האנרגיה, הרי שהדבר הוכח כאחת "ההשקעות" הכדאיות ביותר".

לצד מחזור פסולת בזמן ההקמה, איכות פנים הבניין בשימוש בחומרים בעלי תו ירוק וסביבת עבודה איכותית ושקטה, לשימוש בבניה הירוקה במתקנים רפואיים יש עוד יתרון נוסף וברור. מחקרים רבים מראים כי בית ירוק למעשה מצמצם את הסיכויים לחלות במחלות כרוניות שונות.

"מדובר בתהליכים ארוכי טווח הנמשכים מתחילת תהליכי התכנון עד לסיום הבנייה", מציין ברקוביץ, "במקרה הזה זה נמשך ארבע שנים, עד שקיבלנו את תו התקן עבור ביה"ח "רות". בחודשים הקרובים אנו מתעתדים לעבור מבדק נוסף בבית החולים האונקולוגי ע"ש יוסף פישמן ולזכות באישור תקן ירוק גם עבורו, וכך הלאה לגבי בית החולים הקרדיולוגי ומגדל התגליות המתוכננים לקום בקמפוס המערבי ומבוצעים על ידינו", מוסיף ברקוביץ ואומר, "להערכתנו אימוץ היעד לבנייה ירוקה לבניינים החדשים ברמב"ם משלים את הגדרות החזון ואנו גאים לתרום את חלקינו בהיבט האחריות הסביבתית".

בתמונה: חזית ביה"ח "רות" לילדים שבקמפוס רמב"ם. (צילום: ערן ירדני)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו