רפורמת סימון המזון יצאה לדרך: הסימן האדום חובה, הירוק זכות

משרד הבריאות השיק את הרפורמה בה יסומנו מוצרי מזון עתירי סוכר, מלח ושומן. ליצמן: "המטרה היא לסייע לאזרחים לשמור על תזונה נכונה ומניעת השמנה וסוכרת". מנכ"ל המשרד: "יהיו עוד צעדים רבים וחלוציים שאנחנו הולכים לנקוט בהם יחד עם הציבור"

החל מיום רביעי הקרוב תיכנס לתוקפה רפורמת סימון המזון המזיק, שמחייבת סימון של מוצרי מזון ומשקאות המכילים כמויות גדולות של נתרן, סוכר או שומן רווי. הרפורמה שיזם שר הבריאות יעקב ליצמן, יוצאת לדרך לאחר תהליך ארוך ומושכל שהחל עוד לפני כשנתיים והתקבל במסגרת וועדת האסדרה.

אותה וועדה אשר יזם שר הבריאות ועמד בראשותה מנכ"ל המשרד הביאה המלצות לסימון מזון במדבקות אדומות וירוקות על פי ערכי תזונה. אותן המלצות עברו בכנסת ישראל לאחר דיונים ארוכים וממושכים, וכן לאחר היוועצות עם הציבור ובשיתוף עם התעשייה. הרפורמה קובעת למעשה תקנות סימון אשר מטרתן להנגיש מידע על הערך התזונתי של מזון ארוז ולסייע לצרכנים בבחירת מזונות ההולמים את עקרונות התזונה הנכונה, כפי שמומלצת בישראל.

במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום בצהריים בלשכת הבריאות בתל אביב השיקו במשרד הבריאות את הרפורמה באופן רשמי. שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן אמר: "מדובר ברפורמה חשובה שהובלנו לטובת בריאות אזרחי ישראל, מתוך הבנה כי לציבור הצרכנים יש זכות בסיסית לקבל מידע לגבי ערכי הבריאות שמוגשים לנו במוצרים שאנו רוכשים. אני גאה במהלך הגדול הזה בו משרד הבריאות מצליח להשפיע באופן אדיר על התזונה של אזרחי המדינה, מה שישליך באופן ישיר על איכות החיים והבריאות של כולנו".

"מטרת סימון המזון לסייע לאזרחי ישראל לשמור על תזונה נכונה ומניעת השמנה, סוכרת ותחלואה. מהיום, זה בידינו ובכך נגביר את מודעות הציבור צורך בשינוי הרגלי תזונה, בייחוד לילדים. אני מברך את ועדת האסדרה במזון בראשות מנכ”ל משרד הבריאות מר משה בר סימן טוב, שהובילה את המהלך הדרמטי לשלביו השונים עד שהגענו לסיום התהליך המיוחל. אני מודה לתעשיינים וכל גורמי המשק ששותפים איתנו בתהליך הלאומי שעליו הכרזנו למען מניעת תחלואה, הגברת המודעות לבריאות, ולשינוי הרגלי התזונה בקרב הציבור".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב הוסיף: "זהו יום חג עבור בריאות הציבור ואנחנו מברכים את כל השותפים שהיו לנו במהלך הדרך, חברי ועדת האסדרה, חברי ועדת הבריאות בכנסת דאז ומי שעמד בראשה דאז אללוף, וכמובן לשר הבריאות יעקב ליצמן שללא היוזמה והכניסה שלו בעולם ׳הג׳אנק פוד׳ שום דבר לא היה קורה. חשוב לזכור שהמדבקות האדומות הן תחילתו של תהליך ודרך שהתחלנו לפני כשלוש שנים, והיא לא הולכת להסתיים עכשיו, יהיו עוד צעדים רבים וחלוציים שאנחנו הולכים לנקוט בהם יחד עם הציבור, כי הוא בסופו של דבר הלקוח הכי חשוב שלנו".

הסימון האדום: יעשה באופן ברור באמצעות סמלים המיידעים כי המזון מכיל כמות גבוהה של נתרן (מלח), סוכרים או חומצות שומן רוויות (שומנים).
הסימון הירוק: אינו סימון חובה, היצרנים יכולים להוסיף למוצרי מזון במידה והם עומדים בתנאים שקבעה ועדה מדעית, הנובעים מהמלצות התזונה של משרד הבריאות.

במשרד הבריאות מסבירים כי, השמנה והמחלות הכרוניות הקשורות אליה, ובהן סוכרת, מחלות לב, כלי דם וסרטן, מהווים את גורמי התמותה והתחלואה המובילים בישראל. בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית בשכיחות ההשמנה: כ- 30% מן הילדים בכיתות ז', וכ- 60% מן המבוגרים סובלים מעודף משקל והשמנה.

כ- 9.7% סובלים מסוכרת ובקרב אוכלוסיות עניות, השיעור מגיע עד לכדי 25% .תזונה ולפעילות הגופנית יש השפעה מכרעת על היווצרות מחלות אלו. במהלך 50 השנים האחרונות, הרכב המזון שינה צורה ומרקם, והפך למעובד ואולטרה מעובד. מזונות אלו הם -בעלי יכולת השבעה נמוכה, דלים בערכים תזונתיים, פעמים רבות נטולי ערך תזונתי כלל, ובעלי דחיסות קלורית גבוהה מאוד.

השילוב של זמינות גבוהה למזון מעובד עם שיווק מסיבי, הביאו לעלייה בצריכה הקלורית. שינוי בהרכב התזונתי, תוך צריכת יתר של סוכר, נתרן, שומן רווי וגם תוספי מזון שונים המשפרים נראות, טעימות, מרקם ועוד, הובילו להשמנה ולתחלואה הנלווית אליה. בנוסף, המזונות איבדו חלקים ניכרים מערכם התזונתי, כגון: הסיבים הטבעיים, הוויטמינים והמינרלים אשר הלכו לאיבוד בתהליך העיבוד.

מתוך הבנה שיש לטפל בנושא זה, הוקמה ועדה אסדרה תזונתית לקידום סביבה תזונתית בריאה לאוכלוסיה בישראל, בראשות מר משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות. הועדה שהוקמה כללה, נציגים של משרדי ממשלה שונים, נציגי האקדמיה, אנשי מקצוע, נציגי התעשייה ונציגי ציבור. הועדה פעלה בשקיפות מלאה. הוזמנו מומחים מקומיים ובין לאומיים להצגת ניסיונם בתחום האסדרה התזונתית. ואף נעשה תהליך שיתוף ציבור וקבוצות מיקוד. הועדה הגישה את המלצותיה לחקיקה ולאסדרה של נושאים מקדמי תזונה בריאה.

ההמלצה המובילה של הועדה היתה בנושא סימון מזון. "נקבע בתקנות חובת סימון שיפוטי "שלילי" בחזית האריזה: כאשר מוצרי מזון מכילים סוכר, שומן רווי ו/או נתרן ברמה מעל ערכי סף שנקבעו, יסומנו בתו שיכיל את הנוסח: "מכיל כמות גבוהה של (שם רכיב)". ייתכנו עד 3 תווים לכל סוג מזון . המלצת הוועדה: בדומה למודל בצ'ילה להתחיל עם 3 רכיבים תזונתיים: סוכר, מלח ושומן רווי בעקבות היקף צריכתם הגבוה והשפעתם השלילית על הבריאות". עוד מוספים כי, "ניתנה המלצה לסימון שיפוטי "חיובי" בחזית האריזה: סימון מוצר מזון אשר הרכבו מתאים להמלצות התזונה של משרד הבריאות".

הכתבות המעניינות ביותר

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
9 תגובות
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

זו בשורה ענקית!!!!!
איך לא חשבנו ע"ז קודם?

כל הכבוד, חשוב ומתבקש מאוד.

אני חושבת שצריך לעשות סימון ירוק, צהוב ואדום. כשיש רק אדום וירוק – זה פשוט שחור לבן. אין אמצע. אי אפשר בבת אחת להימנע מלצרוך כמות גדולה כל כך של מאכלים רגילים. אפשר בהדרגה להוסיף בבריאות אבל לא בדרך זה.
אני אישית כבר לא מתייחסת לסמלים כי זה מופיע על מידי הרבה מוצרים בסיסיים.

חזק ביותר

מהלך מבורך.

ישראלים מטורפים עוד מעט יסמנו את החבילה של הסוכר…
אין לדבר סוף מי שרוצה לאכול בריא יאכל בריא ומי שלא לא יעזרו גם אלף סימנים

לא יעזור ביננו…
ודרך אגב באירופה זה קיים כבר המון שנים…….

כמובן שמדובר בצעד מבורך, אך רק בטווח של שנה -שנתיים נדע האם הרפורמה הזאת היא אפקטיבית.

ישראל צודקת זה מפחיד לאכול משו שמסומן אלו הסימון הזה!!!!

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו