מליאת האיחוד. צילום: ארכיון

בהשפעת הפלסטינים: האיחוד האפריקני ביטל דיון על שותפותה של ישראל באיחוד

האיחוד, מאגד 55 מדינות אפריקאיות, חלקן ביחסים טובים עם ישראל. מרוקו פועלת למען צירופה של ישראל כמדינה משקיפה, אולם דרום אפריקה ומדינות נוספות מתנגדות. מדובר בניסיון שלישי לחזור למעמד המשקיפה בארגון לאחר הדחת ישראל

גורמים דיפלומטים מסרו ביום ראשון לסוכנות הידיעות AFP כי הדיון בסוגיית מעמד ישראל כמדינה משקיפה הושהה כדי למנוע הצבעה שתוביל לקרע בארגון. לפי הדיווח, תוקם ועדה שתבחן את הנושא.

מוקדם יותר, העיתון האלג'יראי "א-שורוק" דיווח מפי מקור בכיר כי פסגת האיחוד האפריקני באדיס אבבה דחתה לכאורה את הענקת מעמד החברה משקיפה לישראל. ישראל הצטרפה כחברה משקיפה בקיץ 2021, כאשר המהלך עורר התנגדות בקרב כמה מהמדינות, בראשן אלג'יריה ודרום אפריקה, לעומת מדינות אחרות ובראשן מרוקו שתמכו בצעד.

בתקופה האחרונה יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ביקר באלג'יריה ובתוניסיה ונפגש עם נשיאי המדינות. בהמשך לכך, בפסגה בבירת אתיופיה נכח אתמול ראש ממשלת הרשות, מוחמד אשתיה. במהלך הישיבה הפותחת של הכינוס, קרא אשתיה למדינות לבטל את מעמד המשקיפה של ישראל.

בקיץ 2021 נרשם סיפוק רב במשרד החוץ מהחזרתה של ישראל לארגון האיחוד האפריקני – ארגון הגג החשוב ביותר של 55 מדינות היבשת.

מדובר בניסיון שלישי לחזור למעמד המשקיפה בארגון לאחר הדחת ישראל ממנו. על רקע זה הוכרז על מבצע מדיני. שר החוץ הקודם גבי אשכנזי לקח בו חלק והשר הנוכחי יאיר לפיד המשיך במהלך.

במסגרת המבצע, הוגשה בקשה מחודשת של ישראל לשוב למעמד המשקיפה וכן נעשו פניות של שגרירי ישראל לבירות אפריקניות רבות בבקשה לתמוך במהלך.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו