מערב ראש השנה עד ערב ראש השנה • פגישה מחודשת של פרוכת ומעיל

לקראת הימים הנוראים של שנת תרכ"ד תרמו בני-הזוג פרנקל לבית הכנסת שבעיר פרשבורג פרוכת לארון קודש ומעיל לספר תורה • כעבור 150 שנה, שוב מוצבים המעיל והפרוכת יחדיו

לקראת הימים הנוראים של שנת תרכ"ד, תרמו בני-הזוג שמואל ליב וגיטל פרנקל לבית הכנסת שבעיר פרשבורג (כיום ברטיסלבה) פרוכת לארון קודש ומעיל לספר תורה.

בשני הפריטים המהודרים, עשויים שניהם מאריג משי דמשקאי, מופיעה הקדשה שציינה את שמות התורמים, ושניהם מעוטרים בתבנית זהה כמעט, בקטיפת משי ורקמת חוטי כסף מוזהבים.

"מעיל ספר התורה הגיע לאוסף מוזיאון ישראל לפני שנים רבות, והוצג בתצוגת הקבע מבלי לדעת שיש לו בת זוג", מספרת רחל צרפתי, אוצרת בכירה באגף לאמנות ותרבות יהודית.

"הפרוכת התגלתה רק לפני כשנתיים, בקטלוג של מכירה פומבית, והמוזיאון מיהר לרכשה. כך אוחדו מחדש שני חלקי התרומה מלפני 150 שנה. מאז ראש השנה האחרון הם מוצגים יחדיו בתצוגת הקבע של האגף לתרבות ואמנות יהודית".

unnamed (1)

לסיפור המפתיע הזה היה המשך מפתיע עוד יותר; כחודש לאחר שהוצבו המעיל והפרוכת זה בצד זה בגלריית המוזיאון התקיים במוזיאון ישראל כנס בינלאומי של אוצרים ממוזיאונים יהודיים באירופה. "האוצרת מהמוזיאון היהודי בברטיסלבה נעמדה מול הוויטרינה בתצוגת הקבע בהבעה של הלם מוחלט", מספרת צרפתי.

"הסתבר שבאותם ימים היא שקדה על תערוכה של אריגים מבתי כנסת בברטיסלבה, ובין המוצגים החשובים היה סט תואם של מפה לבימת בית הכנסת וכפורת המיועדת להיתלות מעל לפרוכת ארון הקודש. שני הפריטים היו מעוצבים באופן זהה למעיל ולפרוכת המוצגים במוזיאון. על המפה אף הייתה רקומה כתובת הקדשה, ולפיה היא נתרמה בשנת 1863 על ידי בנם של הזוג פרנקל".

מחקר משותף לשני המוזיאונים הוביל למסקנה כי ארבעת האריגים המהודרים נתרמו על ידי בני משפחת פרנקל לרגל חנוכתו של בית כנסת ברחוב זמוצ'קה שבברטיסלבה. במסגרת המחקר התגלה גם צילום ישן המנציח את ביקורו של הקיסר פרנץ יוזף ה-1 בבית הכנסת, וברקע נראית הפרוכת המרשימה שתרמה משפחת פרנקל.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו