פיקוד העורף נערך למלחמת טילים

בפיקוד אומרים כי "המלחמה הבאה תתאפיין בפעילות מסיבית של מודיעין, אוויר ועורף חשיבותנו תהיה כפולה ומכופלת" • בעקבות כך גדוד שחר בפיקוד העורף תרגל נפילת טילים בו זמנית על עשרות מוקדים, ובחן את יכולת קבלת ההחלטות של המפקדים: • מפקד פיקוד העורף: "העורף הוא במרכז המאמץ של האויב לפגיעה"

רקטות מסוג זלזאל, פאג'ר 5 או M-300 מצויים בידי מגוון ארגוני טרור בגבולות – מחיזבאללה בלבנון ועד חמאס בעזה.

בתחילת השנה הצהיר ראש אמ"ן, אלוף אביב כוכבי, כי כ-170,000 טילים מסוגים שונים מאיימים על מדינת ישראל.

עם האיומים הללו ערוך פיקוד העורף להתמודד, ולאחרונה תרגל גדוד שחר של הנפה הסדירה תרחיש של נפילת מספר רב של טילים בו זמנית, על עשרות מוקדים. האתגר המרכזי באירוע כזה הוא ההתמודדות עם מספר רב של זירות בו זמנית. "אנחנו יודעים שהצד השני מבין שמה שהוא לא ישגר בהתחלה, לא יהיה לו בהמשך", הדגיש מפקד פיקוד העורף (פקע"ר), אלוף אייל אייזנברג. "האויב ינסה להביא את ישראל לשיתוק, את האזרחים להלם ולהוריד את המורל. המטרה שלו היא למצות את כל אמצעי הלחימה ולהגיע מהר להפסקת אש, כדי למנוע את מהלומת הנגד שלנו", ניתח אלוף אייזנברג.

באירוע כזה, ההתמודדות של הגדוד רוויה בדילמות בשטח. "העורף הוא החזית השנייה בכל מלחמה. בכל מתאר, העורף הוא במרכז המאמץ של האויב לפגיעה. הלוחמים שמשתתפים בתרגיל צריכים לאתר נפילות, להביא כוח למקום ולקיים הערכת מצב", אמר מפקד הנפה הסדירה, אל"ם יורם לורדו. "אחר כך צריך לבדוק איפה כדאי להשקיע קודם, לפי קריטריונים של היקף הנפגעים והיכן יש סיכוי גבוה יותר להציל כמות רבה יותר של אנשים", הסביר.

קרא עוד:

[postim]

ריבוי אתרי הרס איננו תרחיש מופרך, וסביר להניח שלוחמי פיקוד העורף ייתקלו בו בעתיד. "האתגר המרכזי במלחמה הבאה הוא ריבוי אתרי הרס. המטרה של האויב היא לשגר כמה שיותר טילים אל כמה שיותר אתרים גיאוגרפיים", טען מפקד גדוד שחר, סא"ל דודו עבאדא. "מדובר ברמת קושי משמעותית ומורכבת יותר מתרגילים קודמים. היא מאתגרת את הגדוד, למרות שהוא כשיר ומקצועי. במלחמה הבאה יש סבירות גבוהה שנתמודד עם תרחיש כזה", ציין והוסיף כי "חשיבות הלוחמים שלנו נבחנה בעמוד ענן – ונדע להתמודד עם כל אירוע עתידי".

פיקוד העורף 3

מפקד פיקוד העורף הדגיש כי ההתמודדות עם אירועים מסוג זה מחייבת מעבר מתפיסה יום-יומית ריכוזית לתפיסת פעולה מבוזרת. "זה נשמע כמו מעבר פשוט אבל ב- 2006 לא הצלחנו לעשות את המעבר למצב מלחמה. הביזור הוא עניין קריטי", קבע אלוף אייזנברג. "מתקפה רחבת היקף תדרוש מהמפקדים תהליכי פיקוד ושליטה, ומתן מענה מהיר לאזרח. המלחמה הבאה תתאפיין בפעילות מסיבית של מודיעין, אוויר ועורף. צריך להתכונן לזה, כי חשיבותנו תהיה כפולה ומכופלת", הוסיף.

הפריסה הרחבה של הכוחות, בעקבות הצורך בטיפול במספר זירות, מביאה תפיסה חדשה בה התאמנו לראשונה בפיקוד העורף. תפיסה זו שמה את מפקד המחלקה (המ"מ) במרכז ניהול ההתרחשות. "בזמן אירוע המ"מ הופך לחולייה קריטית. צריך שהמפקדים שלנו יגלו מנהיגות ויידעו לנהל, לתת פקודות ולהפעיל גם אנשים וגם אזרחים", סיכם אלוף אייזנברג.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו