ההסכם עם טורקיה מרגיז גם את הרש"פ וגם את החמאס

ההסכם בין ישראל לטורקיה הנוגע ישירות לפלסטינים אך הושג בלעדיהם, מצליח לעורר זעם גם ברשות הפלסטינית וגם בחמאס • "טורקיה משתמש בסוגיה הפלסטינית לקידום האינטרסים שלה"

נראה כי הפלסטינים לא אוהבים את הסכם הפיוס שנחתם בין ישראל לטורקיה. ההתנגדות להסכם הצליחה לאחד בעמדה אחת את הרשות הפלסטינית ואת החמאס, הנחשבים ליריבים בדרך כלל.

בכירים בחמאס טוענים כי לא היו מעורבים בהחלטה לחתום על "ההסכם הרע לחלוטין" בין טורקיה לישראל, והדגישו כי אנקרה דרשה שהם לא יגיבו. העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", דווח היום כי גורמים בחמאס לבנון ואיראן הביעו התנגדות להסכם, וכינו אותו "סטירת לחי מצלצלת לכל המצדדים בתפקיד הטורקי ברצועת עזה".

הגורמים טענו, כי "ארדואן התקפל". העיתון, המקורב לחיזבאללה ולכן המתקפה החריפה שלו על המשטר הטורקי, מתאר את נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן "כבאי", וטוען כי במסגרת "מסע הפיוסים שהחל עם ישראל ורוסיה, הושטת היד הבאה שלו תהיה כלפי משטרו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי".

גם חברת הוועד המרכזית של אש"ף חנאן עשראווי תקפה את טורקיה, בטענה שהסכם הפיוס עם ישראל אינו מועיל לפלסטינים אך מוצג כך באופן נצלני על ידי הנשיא רג'יפ טאיפ ארדואן. "טורקיה משתמשת בסוגיה הפלסטינית לחיזוק מעמדה ולקידום האינטרסים שלה. היא מעוניינת בגז הישראלי כדי להיות בין היתר המתווכת לרכישת גז מישראל לאירופה".

עשראווי הוסיפה את שיתוף הפעולה בין צבאות שתי המדינות כחיזוק לטענתה. ״טורקיה היא היבואנית הגדולה ביותר של נשק ישראלי", היא ציינה. "יש עד היום אימונים צבאיים משותפים שלא נפסקו מעולם. הנסיגה של טורקיה מדרישותיה להסיר את המצור מעל עזה בתמורה ל-21 מיליון דולר והאישור שנתנה ישראל לטורקים לבנות מערכת התפלת מים, הם חלק מאסטרטגיה אחת".

חברת הוועד של אש"ף הוסיפה כי ההסכם מחזק את מעמדה של ישראל ומחליש את הרשות הפלסטינית. ״המהלך הטורקי אומר שישראל היא הריבון על עזה ולא פלסטין. על הטורקים לדעת כי ישנה כתובת פלסטינית רשמית חוקית ומדינית האחראית על עזה והיא לא חלק נפרד מהגדה המערבית", היא הדגישה. "אנחנו ממליצים לטורקיה להיות בקשרים עם ההנהגה הפלסטינית באופן ישיר לצורך תיאום על תוכניות בעזה".

גם שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאליכי הבהיר כי טורקיה מחזקת את חמאס כאשר היא עובדת מעל ראשו של אבו מאזן כדי לסייע לרצועת עזה. "כל מהלך טורקי שמופנה לרצועת עזה צריך לעבור דרך הממשלה הפלסטינית", הוא דרש. "אבו מאזן הבהיר למקבילו הטורקי במהלך שיחת הטלפון שקיימו כי כל סיוע הומניטארי שיופנה לרצועת עזה יעבור רק לאחר תיאום עם מדינת פלסטין שהממשלה הפלסטינית מייצגת אותה".

בראיון לשידורי קול פלסטין אמר אל-מאליכי "אנחנו חושבים שההסכם הטורקי ישראלי הוא עניין בין שתי המדינות ולכן לא מעוניינים להתערב בו", אך לצד זאת בירך: "הסיוע הטורקי לרצועת עזה מבורך גם הסיוע ההומניטארי וגם המאמצים המושקעים בהסרת המצור. המוכנות של טורקיה להשקיע בתוכניות בנייה למען תושבי עזה גם כן מבורכת".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו