צילום: אתר רשמי

ראש ממשלת לבנון הודיע על התפטרותו: "הפיצוץ בביירות – תוצאה של השחיתות"

ברקע המחאות בביירות נגד השלטון לאחר הפיצוץ הקטלני שגבה קורבנות רבים, חסן דיאב הודיע על פירוק הממשלה: "זו תקרית שקרתה בגלל מערכת מושחתת. זה מצב של מדינה בתוך מדינה, יש סכנה לאסונות גדולים יותר". מפגינים בביירות מתאספים סמוך לפרלמנט ודורשים מכלל הנבחרים להתפטר

ראש ממשלת לבנון חסן דיאב הודיע הערב (שני) על התפטרות מתפקידו, בשל אסון הפיצוץ שאירע בשבוע שעבר ביירות, והמחאה הציבורית שפרצה בעקבותיה. בהצהרה מיוחדת שמסר בביירות אמר דיאב כי הפיצוץ שאירע בשבוע שעבר בבירה נגרם בשל "שחיתות כרונית" שהמדינה אינה מסוגלת להתמודד איתה. הוא הוסיף כי התפטרות הממשלה נועדה "לפתוח את הדלת", כלשונו, להצלת המדינה.

"השחיתות גדולה יותר מהמדינה, יש סכנה לאסונות אחרים בחסות השכבה השלטת על גורל המדינה", הוסיף. לדבריו של דיאב, "חלק מתעניינים רק בניצחונות פוליטיים ונאומים, הם היו אמורים להתבייש בעצמם כי השחיתות שלהם גרמה לאסון. הם האסון האמיתי של העם הלבנוני והם אלה שלא קראו את המהפכה הלבנונית שהיתה נגדם". הוא הוסיף כי "הם ניסו לזרוק את זה על הממשלה ולהטיל עליה את האחריות לקריסה".

"אין לנו אינטרסים אישיים, כל מה שמעניין אותנו זה האינטרס של המדינה. אנו נושאים את הדרישה של העם הלבנוני בשינוי, אבל מכאן לשינוי יש גדר גדולה המוגנת על ידי צדדים שנוקטים בצעדים מלוכלכים. היינו לבד והם התאספו נגדנו, זייפו ועיוותו את המציאות, הפיצו שמועות ושיקרו לאנשים. הם ידעו שאנחנו מהווים איום עליהם והצלחת הממשלה הזו פירושה שינוי אמיתי".

"עשינו מה שיכולנו כדי להציל את המדינה, אבל השחיתות מונעת מאיתנו. הדאגה הראשונית שלנו היא למצוא כרגע את האשמים (בפיצוץ). הגיע הזמן שתהיה כאן ממשלה שתכבד את החוק ואת העם. השחיתות גדולה יותר מהממשלה בלבנון. אני מודיע על התפטרות הממשלה". ההתפטרות של הממשלה מגיעה אחרי התפטרותם של חמישה שרים בממשלה אחרי האסון, ואחרי ההתפטרות של שר החוץ עוד קודם לכן.

לפחות 158 בני אדם נהרגו באסון בנמל ביירות. כ-6,000 נפצעו וכרבע מיליון איש איבדו את בתיהם. רבים מאזרחי לבנון דורשים מהפוליטיקאים לקחת אחריות על המחדל שהוביל לאסון, שמסמל בעיניהם את פשיטת הרגל הסופית של ארצם. חקירה ראשונית של אסון הנמל העלתה כי 2,750 הטונות של אמוניום חנקתי שהתפוצצו שם אוחסנו במקום במשך לא פחות משש שנים, וכי אף שאנשי הנמל ניהלו תכתובות עם ועדות ועם שופטים בעניין דבר לא נעשה כדי לסלקן משם.

כאמור, המחאות בימים האחרונים גוברות בלבנון, וכמה שרים וחברי פרלמנט כבר הודיעו על התפטרותם. ביום שבת, כ-7,000 לבנונים התאספו ב"כיכר השהידים" במרכז העיר מול בניין הפרלמנט בביירות במחאה נגד השלטון. המפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב "אתם רוצחים" וקראו "העם רוצה להפיל את המשטר". כלי תקשורת מקומי אף דיווח כי מפגינים הצליחו לפרוץ לבמנה משרד החוץ, שהיה ריק מאדם, לאחר שניזוק בפיצוץ. לפחות 258 נפצעו ושוטר אחד נהרג.

במקביל, נמשכת החקירה סביב הפיצוץ הקטלני, כאשר אתמול הגיע מניין הקורבנות ליותר מ-200 הרוגים. הממשלה הודיעה כי היא מעבירה את הטיפול בפרשה למועצה המשפטית העליונה, בית המשפט שמטפל בענייני הביטחון הלאומי. במקביל, השופט החוקר, ע'סאן א-חורי, תשאל את ראש ביטחון המדינה, מייג'ור גנרל טוני סאליבה, ונמסר כי עוד קצינים בכירים צפויים לעבור תשאול בימים הקרובים.

העיתון הלבנוני אל-ג'ומוהריה דיווח הבוקר כי צבא לבנון שולל את האפשרות שכלי טיס ישראליים תקפו את המחסן בנמל, לאחר שהתביעה הכללית בלבנון הורתה לחקור את האפשרות הזאת. בדיקה עם רשות התעופה האזרחית וצבא לבנון העלתה שברגע הפיצוץ לא היו כלי טיס ישראליים בביירות אלא רק בדרום המדינה, ונשללה האפשרות שטילים ישראליים שוגרו מהדרום לאזור הנמל. על פי הדיווח, בבחינה של מסד הנתונים וההתקשרויות באזור בזמן הפיצוץ רוב התוצאות לא העלו חשד שמדובר בפעולה מכוונת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו