רופא ערבי הוכר ע"י מוזיאון יד ושם כחסיד אומות עולם

שמו: ד"ר מוחמד הלמי, רופא מצרי שהתגורר בברלין • ביד ושם מחפשים את קרובי משפחתו כדי להעניק להם את תעודות הכבוד ומדליית חסיד אומות העולם.

במוזיאון "יד ושם" הכירו לראשונה בערבי כחסיד אומות עולם. מדובר ברופא מצרי, שהתגורר בברלין, ד"ר מוחמד הלמי, שקיבל את האות בעקבות פועלו להצלת משפחה יהודית בזמן השואה. במוזיאון מחפשים את קרובי משפחתו כדי להעניק להם את תעודות הכבוד ומדליית חסיד אומות העולם.

הלמי נולד ב- 1901 להוריו המצריים. ובשנת 1922 עבר להתגורר בגרמניה, והחל ללמוד רפואה. כשסיים את לימודיו עבד כאסיסטנט בבית חולים. בשל מוצאו ועמדתו הביקורתית כלפי המשטר הנאצי, נאסר עליו לעבוד בבית חולים ציבורי. בשנת 1937 פוטר הלמי מבית החולים וכשנתיים אחר כך נעצר, אך שוחרר מטעמי בריאות.

אף שהוא נרדף על ידי המשטר הנאצי, הוא המשיך להביע את ביקורתו כלפיו וסיכן את חייו כדי להציל את חבריו היהודים. הוא אף לקח תחת חסותו ילדה קטנה שהתחבאה בביתו בעתות סכנה דאג להחביאה במקומות בטוחים יותר. אחרי המלחמה היא כתבה: "חבר טוב של משפחתנו, ד"ר הלמי… הסתיר אותי בבקתה שלו בברלין עד לסיום הקרבות. לגסטפו היה ידוע שד"ר חלימי הוא רופא המשפחה שלנו. הם גם ידעו על קיומה של הבקתה שלו בברלין… הוא הצליח להתחמק מכל החקירות שלהם. במקרים רבים כאלה הביא אותי ד"ר הלמי למשך תקופות הסכנה למכרים שלו. לאחר חלוף הסכנה, הייתי חוזרת לבקתה… מה שד"ר הלמי עשה בשבילי היה מתוך נדיבות לבו ואהיה אסירת תודה לו לעולם". הלמי נשאר בברלין גם לאחר המלחמה, וחי בעיר עד מותו בשנת 1982.

לאחר המלחמה היגרו לארה"ב, ניצולים שהלמי הבריח. בשנות ה-50 וה-60 הם שלחו מכתבי תודה לסנאט של ברלין וסיפרו על פועלם של מציליהם. מכתבים אלה נמצאו בארכיון בברלין ונמסרו למחלקת חסידי אומות העולם ב”יד ושם”.

עד היום הכיר "יד ושם" בכ-25 אלף חסידי אומות עולם מ-44 מדינות ולאומים. כמה עשרות מתוכם הם מוסלמים, אך הלמי הוא הערבי הראשון שמוכר כחסיד אומות עולם.

0 0 הצבעות
דירוג הכתבה
1 תגובה
ישנות
חדשות המדורגות ביותר
Inline Feedbacks
הצגת כל התגובות

כמוהו ירבו בישמעאל

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו