בחירות שנויות במחלוקת נערכו בוונצאולה; מפגינים התפרעו ברחובות

ועדת הבחירות מסרה כי שיעור ההצבעה לגוף החקיקה החדש שיגזול סמכויות מהקונגרס עמד על 41.5%. אך האופוזיציה שהחרימה את הבחירות טענה כי הוא עומד על 12% בלבד. על יום הבחירות העיבו הפגנות אלימות ברחבי המדינה. צפו בתיעוד

פיצוץ ענק גרם לפציעתם של מספר שוטרים בוונצואלה במהלך הפגנות שנערכו אמש (ראשון) בעיר הבירה קראקס. קבוצה של שוטרים רכובים על אופנועים נסעו בדרך ראשית בעיר כשאירע הפיצוץ. מוחים רבים חסמו את הדרכים והתעמתו עם כוחות הביטחון במהלך הבחירות השנויות במחלוקת לבחירת "המועצה העליונה", לה יהיו סמכויות לשינוי החוקה, שרבים מאמינים כי תוביל לקץ הדמוקרטיה.

במהלך ארבע שנותיו של הנשיא ניקולס מדורו בשלטון, ונצואלה חוותה התרסקות כלכלית, ומטרת ההצבעה היא להקים את המועצה העליונה, למרות המחאות, בהן נהרגו למעלה מ-150 בני אדם והסנקציות שהטילה ארצות הברית נגד המהלך ולמרות שעל פי הסקרים כ-70% מתושבי וונצואלה מתנגדים למהלך.

מפלגות האופוזיציה מחרימים את מה שהם קוראים לו "בחירות מכורות", תומכיהם הקימו מחסומי דרכים בכל רחבי המדינה ועימותים פרצו עם כוחות המשטרה שהגיעו על מנת לפזר את המוחים. הרשויות במדינה אישרו כי במהלך סוך השבוע נהרגו שלושה בני אדם, בהם גם מועמד ל"מועצה העליונה" במהלך שוד, גורמי האופוזיציה טוענים שהמחיר היה כבד בהרבה.

כמה הצביעו בבחירות השנויות במחלוקת?

שיעור ההצבעה בבחירות השנויות במחלוקת בוונצואלה שנערכו אתמול (ראשון) במדינה עמד על 41.5% – כך מסרה ועדת הבחירות. לפי הוועדה, קצת יותר משמונה מיליון אזרחים הצביעו ביום הבחירות, שעליו העיבו הפגנות נרחבות אלימות שבהן נהרגו לפחות עשרה בני אדם.

מנגד, טענה האופוזיציה, שסירבה להכיר בבחירות ואף החרימה אותן, כי שיעור ההצבעה עומד על 12%, וקראה להמשך ההפגנות היום. הנשיא ניקולס מדורו שיבח את הליך הבחירות ואמר כי מדובר "בהצבעה הגדולה ביותר במהפכה". למרות האלימות, ועדת הבחירות תיארה את הבחירות "הצלחה גדולה" ואת שיעור ההצבעה "בלתי רגיל".

בבחירות בחרו אזרחי ונצואלה נציגים לאסיפה החדשה שלה יוענקו סמכויות לשכתב את החוקה ולגזול כוח מהקונגרס שנשלט בידי האופוזיציה. לפי מדורו, זו הדרך היחידה להחזיר את השקט למדינה לאחר חודשים רבים של אי-יציבות פוליטית ומחאה שגבתה את חייהם של יותר מ-115 בני אדם. אך מבקריו טוענים כי מדובר בניסיון שלו לצבור כוח ולהנהיג שלטון אוטוריטרי.

המהלך לכינון גוף חקיקה חדש ספג ביקורת בינלאומית ואתמול אמרה ארצות הברית כי היא שוקלת להטיל סנקציות חדשות על המדינה שיגבילו את תעשיית הנפט, שעליה בנויה המדינה. וושינגטון כבר הטילה סנקציות על 13 חברים בממשלת מדורו. מחלקת המדינה האמריקנית מסרה כי תפעל במהירות נגד "אדריכלי הרודנות". שגרירת ארצות הברית לאו"ם, ניקי היילי, ביקרה את ההצבעה וכינתה את הבחירות "אחיזת עיניים" וצעד נוסף לקראת דיקטטורה.

ונצואלה הורחקה גם מהגוש המסחרי האזורי "מרקוסור" על ידי חברותיו ברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי בשל חששן מהפרות זכויות אדם במדינה. קראקס גם הודיעה כי תפרוש מארגון מדינות אמריקה (OAS) לאחר שהמדינות החברות בו, בהן ארצות הברית, קנדה ומקסיקו, אמרו כי לא יכירו בסמכות האסיפה החדשה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו