נגד בקשת ארה"ב: 13 מ-15 חברות מועצת הביטחון מתנגדות לסנקציות על איראן

במכתבים ששלחו המדינות, בהן בריטניה, צרפת וגרמניה, נטען כי בקשת ארה"ב להשבת הסנקציות על בסיס המנגנון שנקבע בהסכם הגרעין אינה תקפה מאחר שוושינגטון איבדה את הזכות לעשות זאת כשפרשה חד-צדדית מההסכם ב-2018. ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית יבקר באיראן מחרתיים

13 מתוך 15 המדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם הביעו אתמול (שישי) את התנגדותן לדרישתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להחזיר את הסנקציות הבינלאומיות על איראן. במכתבים ששלחו טענו כי בקשת ארה"ב מהאו"ם בנושא, שמבוססת על המנגנון שנקבע בהסכם הגרעין, חסרת תוקף, וזאת מכיוון שהאמריקנים פרשו מההסכם לפני שנתיים.

המדינות כוללות את בעלות בריתה הוותיקות של ארצות הברית – בריטניה וצרפת, שלהן זכות וטו במועצה, וכן גרמניה, החברה יחד עמן בהסכם הגרעין, ובלגיה. גם סין ורוסיה, שנמצאות בהסכם הגרעין ושגם להן זכות וטו, התנגדו למהלך, כמו גם ניז'ר, סנט וינסנט והגרנדינים, דרום אפריקה, אינדונזיה, אסטוניה ותוניסיה. רפובליקה הדומיניקנית טרם הגיבה באופן רשמי בנושא.

בתוך כך, מנהל הסוכנות הבין לאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, יבוא לטהראן מחרתיים לביקור ראשון במדינה מאז שמונה לתפקידו בסוף השנה שעברה. בהודעה שפרסם מטה הסוכנות בוינה צויין כי גרוסי ינסה לשכנע את המשטר האיראני להתיר לפקחי הסוכנות לבקר באתרים ששימשו על פי החשד לאיחסון חומר רדיו אקטיבי וציוד שאיראן לא דיווחה עליהם.

כזכור, ארצות הברית החלה ביום חמישי רשמית בהליך החזרת הסנקציות הבינלאומיות על איראן, במסגרת מנגנון ה"סנאפבק". מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו נפגש בניו יורק עם שגריר אינדונזיה לאו"ם, שמשמש כנשיא תורן של מועצת הביטחון, והגיש לו מכתב ובו בקשה רשמית להפעיל את המנגנון להטלה מחדש באופן אוטומטי של הסנקציות הבינלאומיות על איראן.

במכתב כתב פומפאו שארה"ב מודיעה שאיראן מפרה את תנאי הסכם הגרעין. כתוצאה מכך, כתב מזכיר המדינה, ארה"ב פתחה בתהליך של החזרת הסנקציות של האו"ם נגד טהרן. הסוכנות הבינלאומיות לאנרגיה אטומית של האו"ם דיווחה שטהרן הפרה חלק מההתחייבויות שמופיעות בהסכם. טהרן אומרת שההפרות היו בתגובה לפרישה של ארה"ב מההסכם ולהחזרת הסנקציות החד-צדדיות של ארה"ב.

פומפאו ציין שהמעצמות האירופיות שעדיין חברות בהסכם (גרמניה, צרפת ובריטניה) ניסו לגרום לאיראן לעמוד בתנאי ההסכם אך לא הצליחו. לדבריו, "למרות מאמצים נרחבים ודיפלומטיה מקיפה מצד החברות האלה" איראן ממשיכה בדרכה. "כתוצאה מכך לארה"ב אין ברירה אלא להודיע למועצה שאיראן מפרה בצורה משמעותית את ההתחייבויות בהסכם הגרעין", כתב פומפאו.

ארצות הברית עצמה אמנם פרשה לפני שנתיים מהסכם הגרעין, שנחתם בימי ממשל אובמה. לעומת זאת, מעצמות אחרות – כמו בריטניה וצרפת – לא נסוגו מההסכם, והערב הן דוחות את גישת האמריקנים וטוענות: "נמשיך להיות חלק מההסכם". גם הרוסים הביעו התנגדות להחזרת הסנקציות על טהרן. צרפת, בריטניה וגרמניה מתנגדות להטלת הסנקציות על איראן, כך הודיעו בהצהרה משותפת.

בתגובה לבקשת ארצות הברית, שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף שיגר מכתב לנשיא התורן של מועצת הביטחון והדגיש כי לוושינגטון אין זכות לדרוש את הפעלת מנגנון ה-"סנאפבק". "למהלך האמריקני יהיו השלכות מסוכנות", כתב זריף. "על הקהילה הבינלאומית לבלום את הצעד הלא חוקי הזה". שגריר רוסיה באו"ם תקף את המהלך האמריקני, כינה אותו "בלתי קיים".

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו