פופמאו בפגישה עם בכירי ממשלת סודאן. צילום: מחלקת המדינה

בעקבות הנורמליזציה: סודאן הוסרה באופן רשמי מרשימת הטרור של ארה"ב

שגרירות ארה"ב בחרטום הודיעה כי המהלך נכנס לתוקף בתום 45 הימים שבהם בחן הקונגרס את החלטת טראמפ. יו"ר המועצה הריבונית בסודאן הודה לארצות הברית על ההחלטה שתסייע למדינה להפוך לדמוקרטית יותר: "מדובר בתוצאה של מאמץ של בני עמי", אמר

סודאן יצאה רשמית מרשימת המדינות התומכות בטרור של ארצות הברית אחרי 27 שנה – כך הודיעה היום (שני) שגרירות ארצות הברית בחרטום. "שר החוץ חתם על הודעה שקובעת כי הסרת סודאן מהגדרת מדינה תומכת טרור נכנסת לתוקף החל מהיום (14 בדצמבר), ותפורסם ברישום הפדרלי", נמסר בהודעת השגרירות.

יו"ר המועצה הריבונית בסודאן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, בירך על הסרת שמה של סודאן מהרשימה והודה לארצות הברית על "ההחלטה ההיסטורית", כלשונו, שתסייע למדינה להפוך לדמוקרטית יותר. בדברים שכתב בחשבון הטוויטר שלו הודה גם "לשותפים באזור ובקהילה הבין-לאומית שתמכו בסודאן" וברך את העם הסודאני לרגל המאורע: "מדובר בתוצאה של מאמץ של בני עמי ושל המהפכה שלהם", כתב.

בתמורה להוצאתה מרשימת המדינות תומכות הטרור, סודאן הסכימה לשלם 335 מיליון דולר פיצויים לקורבנות אמריקניים שנהרגו בפיגועים של אל-קאעדה בשגרירויות האמריקניות בקניה ובטנזניה ב-1998. יותר מ-220 איש נהרגו אז ואלפים נפצעו, והמתקפות בוצעו בזמן שמנהיג אל-קאעדה אוסמה בן לדאן חי בסודאן.

שר החוץ של ארצות הברית מייק פומפאו אמר היום כי זהו צעד בדרך לשיתוף פעולה נרחב יותר בין שתי המדינות. "המהלך התאפשר הודות למאמצים של ממשלת המעבר של סודאן, הפועלת באומץ רב ומתרחקת ממדיניות משטר בשיר", אמר פומפאו בהתייחסו לרודן, שהודח בשנה שעברה לאחר 30 שנות שלטון.

כזכור, בכירים סודאנים פנו לדיפלומטים ישראלים בבקשה שיפעלו אצל עמיתיהם האמריקנים בנוגע לחוק שיעניק לסודאן חסינות מפני תביעות עתידיות של קורבנות טרור – כך פרסם העיתונאי ברק רביד ב'וואלה' לפני מספר ימים.

בכירים ישראלים פנו בימים האחרונים לסנאטורים וחברי קונגרס שמעכבים את העברת החוק. הם הבהירו למחוקקים האמריקנים שאם החוק לא יעבור – תהיה לכך השפעה שלילית, לא רק על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסודאן אלא גם על הסכמי נורמליזציה עתידיים כיוון שמדינות ערביות לא יהיו בטוחות שההסכמים עימן יכובדו.

גורם ישראלי בכיר: "כיוון שסודאן הסכימה לנרמל את היחסים עם ישראל, יש לישראל אינטרס לסייע לפתור את בעיותיה של סודאן בוושינגטון, אם הבעיות האלה ייפתרו זה יעודד מדינות נוספות לנרמל יחסים עם ישראל".

יצוין כי העברת החוק היתה חלק מההסכם המשולש בין ארה"ב, ישראל וסודאן במסגרתו הסכימה סודאן להתחיל בתהליך של נורמליזציה עם ישראל. המועד האחרון שבו ככל הנראה ניתן יהיה להעביר את החוק הוא ה-14 בדצמבר, פחות משבוע מהיום.

ממשל טראמפ הבטיח לסודאנים להעביר את חוק החסינות אלא שאחרי ההודעה על ההסכם התעוררה מחאה חריפה בקרב משפחות של קורבנות פיגועי ה-11 בספטמבר. חלק מאותן משפחות רצו לשמור לעצמן את הזכות לתבוע את סודאן על הסיוע שהעניקה לפני שני עשורים לארגון אל-קאעידה.

סנאטורים בכירים במפלגה הדמוקרטית ובראשם מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר וסגן יו"ר ועדת החוץ של הנסאט רוברט מננדז החליטו לעכב את העברת החוק. שומר ומננדז הם תומכי ישראל גדולים אך הם גם מייצגים את מדינת ניו יורק ממנה מגיעות רוב המשפחות של קורבנות ה-11 בספטמבר שמתנגדות לחוק.

בשיחה שהתקיימה לאחרונה בין מזכיר המדינה האמריקאי, מייק פומפאו, ומנהיג סודאן, עבדל-פתח אל-בורחאן, הבהיר האחרון כי אם החוק לא יעבור, סודאן תעצור את תהליך הנורמליזציה. עם זאת, אדם המקורב לממשל טראמפ אמר לעיתון כי הם נחושים להעביר את החוק בשבועות הקרובים, ואף מתכננים טקס חתימה חגיגי להסכם, בהשתתפות הבכירים הסודאנים, בשלהי דצמבר.

יצוין כי כעת, שלושת המדינות שנותרו ברשימת המדינות מממנות הטרור הן סוריה, איראן וצפון קוריאה. סודאן היא המדינה היחידה שהסכים נשיא ארה"ב הנוכחי דונלד טראמפ להסיר מהרשימה, לאחר שב-29 במאי 2015 נקט הנשיא הקודם ברק אובאמה בצעד דומה עם קובה, שנוספה לרשימה ב-1 במארס 1982.

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו