Nati Shohat/Flash90

צפוי מחסור? מחיר החלב בישראל גבוה ב-80% מממוצע המדינות המפותחות

בעוד הפרה הישראלי היא שיאנית העולם בתפוקת חלב, מחיר החלב בישראל יקר מאוד ביחס למדינות המתופתחות • הסיבה: איסור על יבוא ותכנון המשק באמצעות מועצת החלב • מחסור קיים בימי ייצור ואריזה אך לא בחלב

מחירי התובלה הימית וחומרי הגלם ובעיות שרשרת האספקה ככל הנראה לא השפיעו על תפוקת ייצור החלב, והפרה הישראלית היא שיאנית העולם בתנובת החלב. אז מדוע בכל זאת החלב בישראל כל כך יקר, ויישאר יקר גם השנה? כמו כן, מחירי החלב בישראל גבוהים ב־80% מהממוצע ב־OECD.

משק החלב בישראל מתוכנן בצורה ריכוזית: בכל שנה שר החקלאות ומועצת החלב קובעים את מכסות החלב שאותן ניתן לייצר באותה שנה. יש לציין כי ישראל היא מהמדינות הבודדות בעולם המערבי שעדיין מתכננות את משק החלב.

במילים אחרות, חתימה זו – שעברה מתחת לרדאר התקשורת – מקבעת גם השנה את המצב הקיים: מחירים גבוהים ומחסור נקודתי בתקופות שיא הביקוש, כמו חגים. ההחלטה נשענת, בין היתר, על המלצת ועדת המכסות במועצת החלב, שלפיה בשנת 2021 חולקו 1,500 מיליון מכסות, ולכן אין צורך להגדיל את כמות החלב המיוצרת.

אלעד מלכא, מנכ"ל הלובי הציבורי "האינטרס שלנו – הלובי שלך בכנסת", אמר: "ב־2020 הוקטנו מכסות ייצור החלב ומאז, למרות גדילת האוכלוסייה, נותרו על כנם. לכן, מחירי החלב נותרו גבוהים ויש מחסור בחלב ברשתות השיווק. על שר החקלאות להפנים את גודל השעה, להגדיל את מכסות הייצור, לפתוח את השוק ליבוא ולהוריד מחירים למען ביטחון תזונתי לאזרחים".

לשכת שר החקלאות הגיבה: "מחירי החלב לא קשורים למכסות. יש עודף ייצור של חלב, ואפילו שפכו וייבשו חלב בחודשים האחרונים. גם המחסור שהיה בחודש תשרי נבע מכך שלא היו מספיק ימי ייצור במחלבות לאריזת החלב בגלל השבתות וריבוי החגים".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו