משרד האוצר והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים מקימים קרנות הון צמיחה

יוקמו שתי קרנות ייעודיות לעסקים אשר מחזור העסקים שלהם אינו עולה על 100 מיליון ₪ • בנוסף, ייוצרו מקורות מימון חדשים עבור הון צמיחה שיזרים קרוב ל- 1 מיליארד ₪ לעסקים מתחומי התעשייה והשירותים

משרד האוצר יחד עם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, יוזמים הקמת שתי קרנות המתמחות בהון צמיחה לעסקים בינוניים. הקרנות שיזכו במכרז יספקו פתרונות מימון והשקעה לעסקים בינוניים אשר המחזור השנתי שלהם גבוה מ- 10 מיליון ₪ אך לא עולה על 100 מיליון ש"ח בממוצע.

המדינה תשקיע בכל אחת מהקרנות מעל 100 מיליון ₪, בנוסף לכ- 300 מיליון ₪ שיושקעו על ידי משקיעים פרטיים ומוסדיים. בנוסף, הממשלה מתחייבת להשתתף בהפסדים לקרן מעל חלקה היחסי מכלל הנכסים, על מנת להפחית את הסיכון לשותפים בקרן. בעת חלוקת הרווחים, השותפים המוסדיים והפרטיים של הקרן יזכו לקדימות.

הזרמת כסף חדש לעסקים שייבחרו על ידי הקרנות, תאפשר להם לבצע קפיצת מדרגה מהותית ולהתחרות בחברות גדולות בישראל ובעולם. הכספים אותם ישקיעו הקרנות ישמשו למגוון מטרות כגון הגדלת כושר היצור, חשיפה לשווקים חדשים (יצוא), מיתוג מוצרים וכו'.

התכנית גובשה בעקבות ממצאי מחקר שביצעה הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, המלמדים על הדומיננטיות של עסקים קטנים בינוניים: הם מעסיקים 22% מהעובדים במגזר העסקי, תרומתם לתוצר הכולל של המגזר העסקי עומדת על כ-16%, והמחזור הכולל שלהם הוא 15% מהמחזור הכולל במגזר העסקי. למרות זאת, נמצא כי רוב האשראי הניתן לעסקים בינוניים הינו בנקאי, (מעל 80%) ורובו משמש למימון צרכי הון חוזר ולרכישת רכוש קבוע. גופים פיננסיים אחרים ממעטים להשקיע בעסקים בינוניים, למרות שהצורך המרכזי של עסקים אלו הוא בהון צמיחה (Growth Capital).

המחקר גם מצא כי מבין מגוון הפתרונות הקיימים במדינות ה-OECD, היעיל ביותר הוא תמיכה ממשלתית בהקמת קרנות המתמחות בהשקעות הון עצמי, כאשר המדינה לוקחת על עצמה חלק מהסיכון ובמקביל מאפשרת למשקיעים ליהנות מתשואה עודפת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו