בנט תוקף: לא הצבנו אלטרנטיבה, יש כאן החמצה היסטורית

על רקע פרסום המחוות שמגבש ראש הממשלה לפלסטינים ולאחר ההגבלות על הבנייה בהתיישבות, תוקף בנט את נתניהו, מזכיר כי מדיניותו הרשמית של ביבי תומכת בהקמת מדינה פלסטינית. "הסיפור אינו הנשיא טראמפ, אלא עמדת ממשלת ישראל"

יו"ר מפלגת הבית היהודי, שר החינוך נפתלי בנט, מנצל את החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו להגביל ולרסן את הבנייה בהתיישבות היהודית בשטחי יו"ש, על מנת להסביר את ההבדל בין מפלגתו למפלגת הליכוד.

אודות עצם הגבלת הבנייה כותב בנט, "המדיניות החדשה היא מאוזנת וסבירה בתנאי שאכן תתבצע בפועל". הוא מסביר כי "אין מגבלה כמותית", ומזהיר: "מנסיוני נצטרך לוודא שהיא מיושמת".

בשלב זה עובר בנט למתקפה. "יש כאן החמצה אסטרטגית. במקום להציב אלטרנטיבה (תכנית ריבונות בC, אוטונומיה וכו) היינו פסיביים, וכך חזרנו לsame old של שתי מדינות שלא תוביל לשום מקום חוץ מתסכול".

לדברי בנט, "אין לי להלין כי זו מדיניות נתניהו המוצהרת (שתי מדינות). אנחנו, הבית היהודי, עם 8 מנדטים הצלחנו לבלום שחרור מחבלים ישראלים, להעביר הסדרה, עמונה ועוד. אבל בשביל שינוי פרדיגמה, מנסיגות/בר אילן לריבונות ואוטונומיה זקוקים ל25 מנדטים.

"שואלים מה ההבדל בינינו לבין ליכוד: זה ההבדל. להמשך ניהול טקטי ותימרון, הליכוד בסדר. לשינוי עומק, רק בית יהודי גדול. בינתיים, נוודא ביצוע של מדיניות שסוכמה".

לטענת בנט, "הסיפור אינו הנשיא טראמפ, אלא עמדת ממשלת ישראל. מכיון שלא הנחנו יוזמה ישראלית נחושה על השולחן, את הוואקום מילא שתי מדינות. כאמור, זו החמצה היסטורית. בחיים צריך לנצל הזדמנויות. (כך פעלתי בהייטק ובכלל). אך אנו אופטימיים. נמשיך לדחוף ובסוף נממש".

טראמפ דרש, ונתניהו מגבש חבילת הטבות לפלסטינים

מוקדם יותר היום דווח כי מלבד ריסון הבנייה בהתיישבות היהודית מחוץ לקו הירוק, עדכן ראש הממשלה בנימין נתניהו את השרים החברים בקבינט המדיני-בטחוני בישיבה הלילית בליל שישי האחרון, כי ממשל טראמפ דורש מישראל לבצע שורה של מחוות וצעדים בשטח כלפי הפלסטינים גם בגדה המערבית וגם ברצועת עזה שיהיו בעלי השפעה מיידית על המצב הכלכלי.

על פי דיווח בעיתון הארץ, בישיבה הדגיש נתניהו בפני השרים כמה פעמים כי טראמפ נחוש להביא להתקדמות בנושא הישראלי-פלסטיני ולהשיג עסקה בין הצדדים. המסר של נתניהו היה כי הוא עדיין לא יודע בדיוק כיצד טראמפ רוצה להתקדם בנושא הישראלי-פלסטיני, אולם חשוב שישראל תהיה הצד שמפגין רצון טוב ולא תיתפס כמי שמכשילה את המהלך האמריקאי.

נתניהו ציין בהקשר הזה כי בשל כך הוא מתכוון להיענות לדרישה האמריקאית הנוספת לבצע צעדים בגדה המערבית וברצועת עזה בעלי פוטנציאל להשפעה חיובית מיידית על הכלכלה הפלסטינית. נתניהו לא פירט בדיוק על אילו צעדים מדובר, אולם כמה מהשרים בחדר הבינו מדבריו כי ייתכן שאחד המהלכים יכלול מתן אישור לבנייה פלסטינית בשטח C, בו יש לישראל שליטה ביטחונית ואזרחית מלאה.

השר נפתלי בנט, שטרפד בעבר נסיונות של נתניהו לקדם צעדים דומים, הציג גם בדיון ביום חמישי בלילה הסתייגות מסוימת. בנט אמר לנתניהו כי הוא מצפה שהצעדים שישראל תבצע בשטח והמחוות כלפי הפלסטינים לא יחרגו למהלכים בעלי משמעות מדינית. יו"ר הבית היהודי הוסיף כי אם נתניהו כן ישקול צעדים כאלה הוא מצפה שהנושא יובא מחדש לדיון ואישור בקבינט. היום (ראשון) מכנס נתניהו ישיבה עם מתאם הפעולות בשטחים יואב מרדכי וגורמים נוספים כדי לגבש את חבילת הצעדים.

למרות שבלשכת ראש הממשלה הדגישו בימים האחרונים כי לא יהיו מוגבלות על בנייה בשכונות היהודיות שמעבר לקו הירוק בירושלים, במהלך ישיבת הקבינט נשמע נתניהו פחות נחרץ ורמז כי לא תתרחש נורמליזציה מוחלטת בסוגיה הזו. "אין מגבלות על בנייה בירושלים אבל נצטרך להתנהל בחוכמה", אמר נתניהו לשרים תוך שהוא רומז שייתכן שבמידת הצורך כן יוטלו הגבלת מסוימות על הבנייה בעיר.

בנוסף, נתניהו עדכן את השרים כי הוחלט לצמצם את פעילות ועדת התכנון העליונה של המינהל האזרחי שמאשרת תוכניות בנייה בהתנחלויות. במקום אחת לשבוע כפי שנהוג, הוועדה תכונס אחת לשלושה חודשים בלבד. נתניהו הסביר לשרים כי כל כינוס של הוועדה במהלכו מתפרסמות החלטות על תוכניות בנייה, אפילו אם מדובר בהחלטות טכניות בלבד, גורר עמו פרסומים בתקשורת שמביאים לחיכוך ומתיחויות עם הקהילה הבינלאומית. צבירת התוכניות שדורשות אישור והבאתן לדיון אחת לשלושה חודשים יצמצמו את הרעש הבינלאומי, הבהיר נתניהו.

עם זאת, לצמצום פעילות ועדת התכנון עשויה להיות השפעה על היקף התוכניות שיאושרו ועל קצב קידומן. בכיר במועצת יש"ע ציין כי פחות ישיבות של הועדה משמעותן האטה של הליכי התכנון. לדבריו, מספיק שנתניהו או ליברמן יבטלו כינוס אחד של הוועדה מסיבות טכניות לכאורה כדי ליצור מצב שבו במשך חצי שנה לא מאושרת אף תוכנית בנייה.

נתניהו הבהיר עוד לשרים כי יוטלו הגבלות נוקשות יותר ופיקוח הדוק יותר על בנייה במאחזים הלא חוקיים. ההערכה היא שלא תתאפשר כל בנייה נוספת במאחזים הלא חוקיים הקיימים וכי מאחזים לא חוקיים חדשים יפונו תוך זמן קצר.

נתניהו אמר לשרים כי על אף שמדיניות הבנייה החדשה אינה חלק מהסכם עם ארה"ב ואפילו לא חלק מהבנות לא רשמיות עם הבית הלבן, ממשל טראמפ יעקוב מקרוב אחרי היישום. נתניהו הדגיש בפני השרים כי יש לעמוד במדיניות הריסון עליה הוחלט, ליישם אותה כלשונה ולא לנסות ולהוליך שולל את ממשל טראמפ כיוון שהאמריקאים יודעים על כל בית שנבנה בהתנחלויות.

טראמפ העביר מסר לנתניהו: אפשר להגיע עכשיו להסכם עם אבו מאזן

כזכור, בליל שישי האחרון, הציג ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרים החברים בקבינט המדיני-ביטחוני שורת הגבלות על הבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית. על פי הודעה שנמסרה הבוקר, נתניהו עדכן את שרי הקבינט במדיניות החדשה, לפיה יינקטו "צעדים משמעותיים לצמצם את ההרחבה של השטח הבנוי מעבר לקו הבנייה ביישובים הקיימים", מתוך "התחשבות בעמדותיו" של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.

באופן כללי, על פי ההודעה, לא תקודם בנייה מחוץ להתנחלויות הקיימות, והובהר כי "ישראל לא תאפשר הקמה של מאחזים לא מוסדרים חדשים" וכי "ישראל תבנה בתוך השטח הבנוי הקיים, ככל שהדבר ניתן". עוד צוין כי "במקום שהדבר אינו מתאפשר, ישראל תבנה בצמידות לקו הבנייה הקיים. במקום ששני הקריטריונים הללו אינם מתאפשרים, בגלל אילוצים משפטיים, ביטחוניים או טופוגרפיים, ישראל תאפשר בנייה בשטח הקרוב ככל האפשר לקו הבנייה הקיים".

אתמול אישר הקבינט המדיני-ביטחוני הקמת התנחלות חדשה למפוני עמונה במאחז גאולת ציון, בעמק שילה שבבנימין. ההצבעה התקבלה פה אחד בקבינט, ועברה למשאל טלפוני בין שרי הממשלה. גאולת ציון הוא המקום שאליו ביקשו התושבים המפונים לעבור, אף שלא נכלל ברשימת החלופות שהציעה להם המדינה לאחר הפינוי בתחילת פברואר.

הלילה הגיב הבית הלבן להודעת הקבינט בנוגע לבניית ההתנחלות החדשה, ובכיר בוושינגטון אמר כי "הנשיא טראמפ הבהיר הן באופן פומבי והן בשיחות פרטיות את דאגותיו בנוגע להתנחלויות". מנוסח ההודעה משתמעת הסתייגות מן המהלך, אך בדברים שנמסרו מן הבית הלבן לא נמתחה ביקורת ישירה על ההחלטה או על פרסום המכרזים לכ-2,000 יחידות דיור נוספות בהתנחלויות.

בתדרוך מפי הבכיר הודגש כי החלטות אלה התקבלו טרם גיבש הנשיא טראמפ את המדיניות שלו בנושא. "כפי שהממשל הבהיר – בעוד שקיומן של התנחלויות אינו מכשול לשלום, בנייה נוספת ובלתי מרוסנת אינה מקדמת את השלום", נמסר. "הממשלה הישראלית הבהירה כי מעתה ואילך בכוונתה לאמץ מדיניות אשר לוקחת את דאגותיו של הנשיא בחשבון".

לגבי האישור לבניית 1,992 יחידות דיור חדשות מסר הבכיר, בתדרוך שפורסם במקביל בכמה כלי תקשורת, כי "יש לציין שאלו יחידות שהודעה על בנייתן נמסרה לפני שהנשיא הבהיר מה הציפיות שלו". דברים ברוח דומה נמסרו גם לגבי ההבטחה של נתניהו לבנות התנחלות חדשה למפוני עמונה. "מעתה ואילך, וככל שנתקדם בדיונים יותר מפורטים על האפשרות לקדם שלום בין ישראל לפלסטינים, הממשלה הישראלית הבהירה כי בכוונתה לאמץ מדיניות אשר לוקחת את החששות הללו בחשבון".

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו