אין עוררין על כך שהזנה טבעית היא הטובה והמומלצת ביותר לתינוק. אם בשלב כלשהו את מחליטה שהגיע הזמן לשלב בין הזנה טבעית לבקבוק את בוודאי רוצה לדעת איך עושים את זה נכון. רננה מזרחי, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית במטרנה, עונה על 7 השאלות הנשאלות ביותר בנושא המעבר לבקבוק במרכז ליעוץ תזונתי של מטרנה.
1) האם צריך לעשות סטריליזציה לבקבוק לפני כל הכנת ארוחה לתינוק?
כן. צריך לזכור שתינוקות קטנים חשופים יותר לזיהומים, ולכן יש להקפיד על עיקור הבקבוקים לפני הכנת תחליף החלב. ראשית, רוחצים היטב במים וסבון את הבקבוקים על כל חלקיהם, כולל הפטמות והמכסים, ומנקים היטב את כל שאריות המזון שנותרו בבקבוק, בהברגת המכסה ובקצה הפטמה. לאחר מכן מרתיחים הכל במשך 5 דקות. לאחר שהבקבוקים עוקרו ויובשו באוויר (ללא ניגוב), הם מוכנים לשימוש וחשוב להקפיד גם על רחיצת הידיים לפני שניגשים להכנת תחליף החלב.
2) האם המים הפושרים שמוסיפים לבקבוק צריכים להיות רתוחים?
כן. על פי הנחיות משרד הבריאות, יש להרתיח את כל סוגי המים המשמשים להכנת תחליף החלב של התינוק למשך 2 דקות לפחות, כולל מי ברז, מים מבקבוקים, מים במיכלים ומים ממתקני טיהור שתייה. אם משתמשים במי ברז, כדאי להשתמש במים קרים, מכיוון שמים מברז המים החמים עלולים להכיל מתכות ומזהמים הנודדים מהצנרת של הדודים. לכן מומלץ להתחיל את היום בהזרמת מים למשך כ 2 דקות כדי לשטוף את הצנרת ממרכיבים הנוטים להצטבר בצינורות המים במשך הלילה. את המים הרתוחים יש לקרר לטמפ' פושרת לפני הכנת המזון או הגשתם לתינוק.
3) איך אדע איזו כמות להכין לתינוק?
תינוקות שונים זה מזה בדרישותיהם התזונתיות, ואין כמות אחת שמתאימה לכל התינוקות בני אותו הגיל – בדיוק כמו אצל המבוגרים. באופן כללי, ניתן לומר שתינוקות קטנים בחודש הראשון לחייהם אוכלים בין 10-8 ארוחות ביום, כאשר נפח כל ארוחה מתחיל לרוב מ-60 מ"ל ועולה בהדרגה בהתאם לדרישת התינוק. אם התינוק סיים בשקיקה בקבוק של 60 מ"ל ונראה שהוא עדיין נותר רעב ולא רגוע – נסי להגדיל את הכמות בארוחה הבאה. כמויות המזון תגדלנה בהדרגה ובהתאם לדרישת התינוק ובמקביל יש להקפיד על מעקב גדילה בטיפת חלב.
4) האם ניתן להכין בקבוק מטרנה בכמות משוערת של "בערך"?
בשום פנים ואופן לא. חשוב מאוד להקפיד על הוראות ההכנה המפורטות על גבי האריזה. לאחר הרתחת המים וקירורם יש למזוג את כמות המים הרצויה לבקבוק הנקי, ואז להוסיף למים שבבקבוק את מספר כפיות האבקה הרצויות. יש למלא את הכפית באבקה עד סופה ולנערה קלות בכדי לוודא שהאבקה ממלאת את כולה ואינה מכילה כיסי אויר ומגיעה עד שפת הכפית. הקפדה על הוראות הכנה מדויקות הכוללות כמות המים מדודה ומספר כפיות מדידה מותאם בהתאם להוראות ההכנה שעל גבי האריזה מאוד חשובה על מנת לקבל את ההרכב התזונתי הרצוי של המוצר, ולכן אין להכין אותו בעזרת חצאי כפיות. לתינוקות קטנים הניזונים ממטרנה שלבי 1 ואשר אוכלים נפחים קטנים יותר, אפשר להזמין כפית מיוחדת להכנה של 30 מ"ל מים מהמרכז לייעוץ תזונתי של מטרנה.
5) לאחר סיום הארוחה בבקבוק נשארה מטרנה. האם ניתן לשמור את השארית לארוחה הבאה?
לא. יש להגיש לתינוק את המטרנה מיד לאחר הכנתה. במידה והתינוק לא סיים את כל הבקבוק, אין לשמור את מה שנותר. הסיבה לכך היא שבזמן ההאכלה מהבקבוק נכנס רוק דרך הפטמה. הרוק מכיל חלבונים מיוחדים, שתפקידם לפרק ולעכל את המזון (אנזימים), ואלה מתחילים את תהליך הפירוק כבר בבקבוק. לכן, השאריות שנותרות בסוף ההאכלה הן שאריות שכבר עברו תהליך עיכול ראשוני ואיכותן התזונתית פחותה.
6) האם מותר להכין מנה נוספת להאכלה הבאה?
על פי הוראות משרד הבריאות, ניתן להכין מנה של תחליף חלב להאכלה הבאה ולשמור אותה עד 8 שעות במקרר – בתנאי שהתינוק לא אכל ממנה. לפני ההאכלה הבאה יש להוציא את הבקבוק מהמקרר ולחמם אותו בקערת מים חמימים לטמפרטורה פושרת. אסור להשתמש במיקרוגל לחימום מחשש לכוויות. מומלץ לבדוק את טמפרטורת המטרנה לפני ההגשה על ידי טפטוף מספר טיפות על פרק כף ידך.
7) האם ניתן לשמור קופסת מטרנה ליותר מחודש על ידי קירור או הקפאה?
לא. את קופסת המטרנה אין לשמור כלל במקרר, אלא במקום קריר ויבש. המקרר לח מדי ועלול לפגוע באיכות האבקה. מומלץ לרשום על גבי הקופסה את תאריך הפתיחה, ולהשתמש בה עד 30 יום מפתיחתה ולא מעבר לכך. למטרנה קופסה ייחודית עם פטנט בלעדי לכפית מחוץ לאבקה המאפשר את שמירתה מחוץ לאבקה על הדפנות הבולטות בחלק העליון של הקופסה גם לאחר פתיחת הקופסה, לשמירה מרבית של היגיינת המוצר.
באדיבות מטרנה