צילום מסך מתוך הטוויטר של שר החוץ

שר החוץ של פולין: "ישראל חשובה לנו מאוד כמדינה יהודית"

על רקע ציון יום השואה הבינלאומי שר החוץ הפולני יאצק צ'אפוטוביץ' מתייחס לסיכסוך בין רוסיה לפולין על ההיסטוריה של פולין בשואה, ואמר כי הוא מקבל את עמדת הנשיא ריבלין: "זה רעיון טוב לתת להיסטוריונים לחקור כראוי את העובדות הקשורות לשואה"

כתבות נוספות בנושא:

האדמו''ר מסקולען ירושלים במעונו של גאב"ד ירושלים
שמחת הנישואין לבן רב קהל חסידים טבריה ובת אב"ד מאקווא נתניה
המתווה שהוצג לגנץ: אביתר תמורת חומש; בימין תוקפים - "הסכמים יש לכבד"
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם

במסדרונות משרד החוץ בוורשה ניתן היה כמעט לשמוע את אנחת הרווחה, שהשתחררה עם סיום "פורום השואה" בירושלים. החששות שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ינצל את המעמד כדי "לעוות שוב את ההיסטוריה של מלחמת העולם השנייה ולתקוף את פולין" לא התממשו.

נשיא פולין, אנדז'יי דודא, שהחליט לא לבוא לירושלים מאחר שלא ניתן לו לנאום לצד נשיאי רוסיה, גרמניה, צרפת וישראל, יארח היום באתר ההנצחה של מחנה ההשמדה אושוויץ־בירקנאו את נשיאי ישראל וגרמניה במסגרת האירוע הרשמי לציון 75 שנים לשחרור המחנה. בין המשתתפים באירוע יהיה שר החוץ הפולני, יאצק צ'אפוטוביץ', שבראיון בלעדי 'לישראל היום' מאמץ את הצעתו של הנשיא ריבלין "להשאיר את ההיסטוריה להיסטוריונים".

"זה רעיון טוב לתת להיסטוריונים לחקור כראוי את העובדות הקשורות למלחמת העולם השנייה", אומר השר הפולני בראיון 'לישראל היום', "המידע שלנו צריך להיות מבוסס על עובדות ומחקר של היסטוריונים. בה בעת, אנו צריכים לזכור את ההיסטוריה הקרובה, כדי להיות מודעים לסכנות ולהימנע מטעויות או מהחלטות שגויות".

לשאלה מדוע יש ויכוח עדיין על העובדות ההיסטוריות בקשר למלחמת העולם השנייה, השיב שר החוץ הפולני:"אנחנו די עקביים בפרשנות ובתרומה שלנו לידע על
האירועים ההם", אומר צ'אפוטוביץ', "הארכיונים שלנו פתוחים, המכונים שלנו מנגישים מידע, אתרי ההנצחה במחנות שעל אדמת פולין – אושוויץ, מיידנק, בלז'ץ, סוביבור, שטוטהוף – עברו שימור. זו חובתנו. יותר מ־3.5 מיליון איש מבקרים מדי שנה במחנות לשעבר הללו. יותר משני מיליון איש באים לאושוויץ. פולין משתייכת למדינות שמשמרות באופן הטוב ביותר חומר ועובדות. אנחנו מתייחסים להיסטוריה בכבוד, ולדעתי מדינות אחרות הולכות בעקבותינו".

צ'אפוטוביץ' התייחס לאפשרות להגיע לנרטיב משותף לאומות שונות על שקרה במלחמה, ואמר "יש לקדם בברכה דיונים, אם הם מבוססים על עובדות. אנחנו לא יכולים להסכים על משהו ולהעניק לו חותמת. אנחנו פתוחים לדיונים המבוססים על עובדות, מאחר שאנחנו יודעים את האמת – מה קרה, איך, מי ביצע זאת, כמה פולנים – יהודים ולא יהודים – סבלו. מבחינת פולין, איבדנו שישה מיליון איש, שלושה מיליון מהם היו יהודים פולנים. זה חלק מההיסטוריה ומהמורשת שלנו, ואנחנו משמרים זאת".

"אנחנו מציינים את שחרור אושוויץ כל שנה, אך מאחר שמדובר בתאריך 'עגול', האירוע השנה יהיה מיוחד", מתאר שר החוץ הפולני, ומוסיף כי "חשוב לנו לתת קול לניצולים ולהקשיב להם. אלו השנים האחרונות שהם עדיין איתנו. זה אמור להיות אירוע א־פוליטי, בנוכחות הנשיאים דודא, ריבלין ושטיינמאייר, להוקיר, לכבד ולהבטיח שנזכור לעד את אותה חוויה נוראה. הסכנה היא להשתמש בהיסטוריה כבאמצעי להשגת רווחים פוליטיים בפוליטיקה העכשווית. אנחנו רואים את הנטייה הזו, למשל, בהתקפות של הנשיא פוטין. אנחנו צריכים להימנע מלהשתמש בהיסטוריה כבנשק למלחמות עכשוויות".

יאצק התייחס לשימוש שעושה נשיא רוסיה פוטין בהיסטוריה נגד פולין, ואמר: "אני לא חושב שזה נגד פולין אלא נגד האמת, נגד אלו שמתו במלחמת העולם השנייה", תוקף צ'אפוטוביץ', שמציין כי פולין נכבשה בידי גרמניה ורוסיה. "זו עובדה היסטורית ברורה, כולם יודעים איך מלחמת העולם החלה", הוא ממשיך, "חלק מפולין היה כבוש במשך כמעט שנתיים בידי רוסיה".

"אזרחינו גורשו בכוח לסיביר ולחלקים אחרים של רוסיה, אלפי אנשי רוח וקצינים פולנים הוצאו להורג בקאטין – ביניהם כ־500 יהודים. הסובייטים התייחסו אליהם כאל פולנים. הם לא הבחינו בין יהודים ללא־יהודים. בצד הגרמני, כמה קצינים יהודים פולנים שרדו, כי היו אסורים במחנות לקצינים. מדוע פוטין עושה זאת? הוא רוצה ליצור אי־הסכמה בין בעלי הברית המערביים. הוא מפעיל קמפיינים של דיסאינפורמציה. זה אחד מהם. הוא רוצה להציג את ההיסטוריה הרוסית באופן חיובי יותר ולהשיג לגיטימציה לאג'נדה שלו כיום".

שנתיים בדיוק חלפו מאז תחילת המשבר בין פולין וישראל בגלל מה שנקרא בישראל "חוק השואה". שנתיים שהכניסו את שתי המדינות לשדה מוקשים היסטורי ופוליטי. האם צ'אפוטוביץ' מתחרט על משהו שקרה בתקופה הזו? "זה היה אכן משבר", הוא מדגיש, "אך הוא נפתר במהירות, מאחר שהחוק בוטל. בעיקר חוקרים, אך גם מדינות, העלו הסתייגויות וסברו שהחוק עלול להגביל את חופש המחקר והביטוי. הטיעונים הללו היו משכנעים, אז משכנו את החוק. ההצהרה המשותפת של ראשי הממשלה נתניהו ומורבייצקי היתה חשובה. המשבר נגמר. ישראל מאוד חשובה לנו, כמדינה יהודית. כל דבר שקשור ליהודים מאוד חשוב לנו, בגלל ההיסטוריה שלנו ורגשות האמפתיה. שמירה על יחסים טובים עם ישראל היא מטרה ארוכת טווח שלנו, לא רק בגלל ההיסטוריה אלא מאחר שישראל היום היא מדינה חשובה ויש הרבה אפשרויות לשיתוף פעולה".

"לרה"מ נתניהו היו גם הצהרות לא ברורות בקשר לתקופת השואה במהלך ועידת ורשה. אבל דבר שמאוד קלקל את היחסים היו דבריו של שר החוץ הטרי אז, ישראל כץ, שהיו מעליבים מאוד כלפי החברה הפולנית", מדגיש שר החוץ הפולני.

לדבריו, "מובן שיש אנטישמים בכל מקום. לא אעז לומר שאין בפולין כלל אנטישמים. אבל לייחס אנטישמיות לכל האומה הפולנית – זה דבר לא הוגן. הנשיא דודא הבהיר שהוא מצפה להתנצלות ברורה".

לסיום התייחס שר החוץ הפולני לאפשרות שפולין תעביר את שגרירותה לירושלים, ואמר: "בכל הנוגע להעברת השגרירות, אנחנו מתאמים את המדיניות שלנו עם האיחוד האירופי ואיננו מתכננים מהלך כזה", מסביר שר החוץ צ'אפוטוביץ', "לפי האו"ם, המדיניות בנושא ברורה. מעמד ירושלים, מדינה פלשתינית והשלום הם נושאים שייקבעו במו"מ בין ישראל והפלשתינים".

 

בגלל סכסוך עם רוסיה: נשיא פולין הודיע כי יחרים טקס ביד ושם בירושלים

הכתבות המעניינות ביותר

רבבות במעמד סיום המחזור השני של 'הדף היומי בהלכה' של 'דרשו' בארנה • שידור חי
החל מחזור 23 לעידוד כתיבת חידו"ת שע"י ממלכת התורה 'וכתבתם'
מעמד 'כבוד חכמים ינחלו' לאברכי כולל להוראה ויז'ניץ עפולה
הפיצוץ בחתונה: מתקן קונפטי ששולבו בו זיקוקים הביא לפציעתם של הצעירים
המקובל רבי ציון בוארון ערך תפילת שובבי"ם בכולל "זוהר השלום" באשדוד
האדמו"ר מנדבורנה ירושלים במעמד פתיחת הכולל בבית מדרשו בבני ברק
שלג כבד מכסה שוב את החרמון; 20 ס"מ נוספו במפלס התחתון • צפו
הרמב"ם היומי • ספר קרבנות הלכות תמורה פרק ד' • צפו
הפינה היומית: שתי דקות על כיבוד הורים עם הרב אהרן רוט • צפו
עִנְבֵי הַגֶּפֶן בְּעִנְבֵי הַגֶּפֶן • שמחת התנאים לנכדת האדמו"ר מוואסלוי
המאמץ הדיפלומטי: מקרון נפגש תוך 36 שעות עם פוטין, זלנסקי ושולץ
רוסיה תפתח בתרגיל ענק בבלארוס; ארה"ב שולחת אלפי חיילים • צפו
דינר לטובת ישיבת באבוב בני ציון • גלריה
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ט' באדר א' ה'תשפ"ב
גדולי תורה ורבני עולם התשובה באו לאחל מזל טוב בחתונת בת הרב יגאל כהן • גלריה
פריצת דרך בהפקת אנרגיה: כור גרעיני ניסיוני בבריטניה שבר שיאים
תיעוד: האדמו"ר מסאדיגורה ירושלים בציון הרשב"י במירון

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו

Hide picture